Last Updated on: 11th oktober 2023, 08:04 am
Een botkneuzing is meestal het meest pijnlijke type blauwe plek. Artsen kunnen deze alleen detecteren met behulp van magnetische resonantiebeeldvorming, omdat ze niet gemakkelijk zichtbaar zijn op röntgenfoto’s. Een blauwe plek op je knie kan optreden als gevolg kneuzing van je huid, pezen, ligamenten of het bot.
Zo kan een gekneusde knie naast een blauwe plek ook een scheur in je voorste kruisband veroorzaken. We bespreken hoe je een gekneusde knie herkent, hoe het te behandelen en wanneer je naar de dokter moet. Daarnaast gaan we in op de vraag hoe lang een gekneusde knie aan hersteltijd nodig heeft.
Wat is een blauwe plek?
Een blauwe plek of kneuzing ontstaat wanneer kleine bloedvaten onder de huid kapot gaan, maar de huid intact blijft. Bloed lekt uit deze gebroken haarvaten in de omliggende zachte weefsels, wat verkleuring veroorzaakt.
Er zijn drie soorten blauwe plekken:
- Subcutaan, die net onder het huidoppervlak voorkomen
- Intramusculair, optredend in de onderliggende spier
- Botkneuzingen, die een verwonding aan het bot zijn
Hoe zien en voelen kniekneuzingen eruit?
Een blauwe plek op de knie kan zwart, blauw of paars lijken op een lichtere huid. Of donkerpaars of bruin op een donkere huid. Blauwe plekken kunnen tijdens het genezen van kleur veranderen en geel of groen worden.
Een kniekneuzing kan ook symptomen veroorzaken zoals:
- Pijn
- Zwelling
- Stijfheid
- Zwakheid
- Een knobbel of hematoom, veroorzaakt door bloedophoping in het gebied
Als er een botkneuzing is, kan de knie bijzonder stijf en gezwollen zijn. Dan kan het langer duren om te genezen. Zonder andere symptomen zijn de meeste kneuzingen echter niet ernstig en genezen ze meestal vanzelf.
Oorzaken van knie kneuzingen
Kneuzingen op de knie komen over het algemeen voor door directe slagen en slagen op het lichaam met iets bots. Dit kan gebeuren als gevolg van een val of wanneer je met jouw knie tegen iets hards stoot.
Blauwe plekken kunnen zich ook ontwikkelen naast andere soorten verwondingen, zoals breuken, gebroken botten, gescheurde pezen of ontwrichte gewrichten. Oudere volwassenen hebben daarbij meer kans op blauwe plekken dan jongere volwassenen
Tips voor behandeling gekneusde knie
De kans is groot dat jouw arts rust, ijs, compressie en elevatie (RICE) heeft aanbevolen als eerste behandeling. De RICE-methode is een eenvoudige zelfzorgtechniek die helpt zwelling te verminderen, pijn te verlichten en genezing te versnellen.
Kleine blessures kun je thuis behandelen met de RICE methode. Je zou het kunnen proberen als je een gekneusde knie hebt. Raadpleeg een arts als je pijn of zwelling hebt die erger wordt of niet weggaat.
• Rust: laat het kniegewricht rusten
• IJs: koel het gebied meerdere keren per dag af. Dit gedurende 20 minuten per keer met een kompres of ijszak gewikkeld in een handdoek
• Compressie: wikkel de knie lichtjes in een zacht verband
• Elevatie: Breng de knie indien mogelijk boven het niveau van het hart. Dit om te voorkomen dat bloed zich ophoopt
Breng geen ijs rechtstreeks op de huid aan en probeer de bloeduitstorting niet met een naald af te tappen. Als er een grote knobbel is die na enkele dagen niet kleiner wordt, moet een arts deze mogelijk draineren.
Wat is bij een gekneusde knie de hersteltijd?
Een gekneusde knie heeft als hersteltijd meestal zo’n 2 tot 4 weken. Een botkneuzing kan 1 à 2 maanden duren of langer als de blauwe plek groot is.
Hoe herken je het verschil tussen een gekneusde knie en een breuk?
Soms veroorzaakt een directe klap op de knie een verstuiking of een knieschijfbreuk. Het kan moeilijk zijn om het verschil tussen deze verwondingen te zien.
Een knieschijf- of patellafractuur kan leiden tot:
- Pijn op en rond je knieschijf
- Pijn bij het bewegen van je knie in welke richting dan ook
- Zwelling
- Moeite met het strekken van je been
- Een misvormd uiterlijk door gebroken stukjes bot
Bij een verstuiking of knieschijffractuur zal binnen 30 minuten na het letsel ernstige pijn, blauwe plekken of zwelling optreden. Een arts kan met een röntgenfoto vaststellen of je een breuk hebt.
Wanneer moet je medische hulp zoeken
Je moet met een arts spreken als:
- Je kniekneuzing niet verbetert binnen 2-4 weken
- Er zich een groot hematoom op je knie ontwikkelt dat na een paar dagen niet kleiner wordt
- Je knie tekenen vertoont van een breuk of ernstiger letsel, zoals hevige pijn of zwelling
- Er zich rode of paarse of verkleurde plekken ontwikkelen die niet te wijten zijn aan een blessure
- Je knie tekenen van infectie vertoont, zoals zwelling, pus en warmte
Je moet direct medische hulp zoeken bij extreme pijn in je spieren in je voet, been, billen of armen. Dit kan het gevolg zijn van het compartimentsyndroom, een zeldzame maar ernstige aandoening die onmiddellijke behandeling vereist.
Een gekneusde knie is meestal een lichte verwonding die binnen een paar weken vanzelf geneest. Een botkneuzing daarentegen kan meer pijn veroorzaken en kan langer duren om te genezen.
Lees ook eens:
- Kun je autorijden met gescheurde kniebanden?
- Pas op met te lang doorlopen met een kapotte meniscus
- Wat betekent pijn aan de binnenkant van je knie zonder zwelling?
- Bij knak in knie: meniscus laten onderzoeken
- Kun je lopen met gescheurde kniebanden?
- Wat te doen bij vocht in je knie?
- Is wandelen met vocht in je knie goed voor je?