lopen met gescheurde kniebanden

Kun je lopen met gescheurde kniebanden?

Last Updated on: 12th september 2023, 08:06 am

Knieblessures komen vaak voor, vooral bij hardlopers. Een plotselinge stop, verdraaiing of klap op de knie kan een knieband scheuren, de meest gevreesde van alle verwondingen. Met name ACL- en MCL-scheuren kunnen de knie destabiliseren. Dat kan maanden van pijn en herstel veroorzaken. Kun je lopen met gescheurde kniebanden? Deze vraag proberen we zo volledig mogelijk te beantwoorden. Belangrijk om te weten is waar je kniebanden precies gescheurd zijn.

Wat zijn ACL en MCL scheuren?

De ACL en MCL verschillen zowel qua locatie als qua doel. De voorste kruisband of ACL bevindt zich in het midden van de knie. Dit ligament verbindt het dijbeen en het scheenbeen en vormt een X met de achterste kruisband of PCL. Zowel de ACL als de PCL voorkomen dat de knie te ver naar voren of naar achteren gaat.

De collaterale ligamenten daarentegen bevinden zich aan de zijkanten van de knie. Het MCL of mediale collaterale ligament bevindt zich aan de binnenkant van de knie. Het verbindt de fibula en het dijbeen. De MCL en de LCL voorkomen overmatige zijwaartse beweging. Samen helpen deze ligamenten bij draaiende bewegingen terwijl ze de knie op zijn plaats houden.

Kun je lopen met een gescheurde kruisband?

Na een scheur in het ligament zal er onmiddellijk zwelling, gevoeligheid en ongemak zijn. Het toepassen van onmiddellijke eerste hulp kan de zwelling helpen verminderen. Een arts kan helpen bij het testen van de stabiliteit van de knie. Alsmede het beoordelen van de omvang van de schade.

Met ACL-scheuren is lopen mogelijk, maar kan het pijnlijk zijn. Je moet in een rechte lijn kunnen lopen, maar je kunt geen plotselinge bochten maken of draaien. Een kniebrace kan de knie helpen stabiliseren, maar bij ACL-scheuren is bijna altijd een operatie nodig.

Hoe zit het met de MCL?

Op basis van de mate van blessure is wandelen ook mogelijk met een MCL. Bij een gedeeltelijke scheur is lopen mogelijk maar niet zonder pijn. Lopen is ook mogelijk met een MCL-scheur over de volledige dikte. Toch zal deze verwonding chirurgisch moeten worden ingegrepen. Een kniebrace voorkomt dat de knie naar binnen beweegt, maar enige bewegingsbeperking is mogelijk. Met zowel MCL- als ACL-blessures zal lopen alleen beperkt zijn tot korte afstanden voordat een operatie of fysiotherapie wordt ondergaan.

Operatie gescheurde kniebanden

Chirurgie is misschien wel de beste weg naar een pijnvrij leven, met verbazingwekkende slagingspercentages. Als je een beschadigde ACL of MCL vermoedt, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Beide ligamenten kunnen baat hebben bij een operatie voor ligamentreconstructie. Vooral sporters moeten geopereerd worden als het doel is om weer op hoog niveau te presteren.

Gelukkig zijn de operaties tegenwoordig minimaal invasief zijn. Met behulp van 2-3 incisies ter grootte van een knoopsgat kan een chirurg het beschadigde ligament verwijderen.

Van daaruit installeert de chirurg een vervangende pees van een donor of een ander deel van het lichaam. Het herstel van de kniebanden vereist uitgebreide fysiotherapie, waarbij het herstel wel 12 maanden kan duren.

Tips voor herstel en ter voorkoming van knieblessures

Maak een plan en ga langzaam vooruit

Elke vorm van fysieke activiteit die te snel wordt uitgevoerd, kan leiden tot blessures. Als algemene vuistregel geldt dat je jouw hardloopkilometers met niet meer dan 10% per week moet verhogen. Pas ook op met teveel autorijden. Anders loop je het risico jouw spieren en gewrichten te overbelasten, wat leidt tot ontstekingen en verwondingen.

Verhoog de snelheid en de afstand niet tegelijkertijd

Concentreer je op het een of het ander. Als je zowel verder als sneller probeert te rennen, loop je het risico te snel vooruit te gaan. Waardoor je het grootste risico loopt op blessures.

 Geef je spieren wat ze nodig hebben om te herstellen

Wat je doet om te herstellen na je hardloopsessie is net zo belangrijk als het sporten zelf. Je spieren de tijd geven om te rusten is een belangrijk onderdeel van herstel. Maar dat geldt ook voor gezond eten, gehydrateerd blijven en voldoende slapen. Allemaal dingen die je doet om voor je lichaam te zorgen.

Kun je lopen met gescheurde kniebanden?

Herstel kan ook betekenen dat je gespannen en pijnlijke spieren ontspant met huismiddeltjes zoals:

  • IJs en hitte
  • Vrij verkrijgbare pijnstillers
  • Pijnstillende middelen en crèmes
  • Massage therapie

Maak tijd vrij voor crosstraining

Crosstraining met gewichten en kernactiviteiten versterkt de spieren die je lichaam ondersteunen tijdens het hardlopen. Dit helpt je niet alleen om beter en langer te rennen, maar ook met minder risico op blessures.

Het toevoegen van gewichten of een yoga- of pilatessessie of fietsen is goed om te doen. Dit wordt actief herstel genoemd.

Conclusie

Het is mogelijk om te lopen met gescheurde kniebanden. Het is echter niet verstandig om dit te doen zonder doktersbegeleiding. Het is zaak om je knieën goed te verzorgen. Met onze tips kun je leren om beter om te gaan met blessures en om ze te voorkomen.

Lees ook eens: