man holding brown rope

Dit is waarom eiwitten belangrijk zijn voor je lichaam

Een van de belangrijkste bouwstenen voor ons lichaam zijn eiwitten. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je spieren goed kunnen herstellen en daarna zijn ze belangrijk voor je botten, huid en haar. Hoe dit precies zit en hoe je er zelf ook voor kunt zorgen dat je voldoende eiwitten inneemt, vertellen we je in deze blog! 

De herstellende werking van eiwitten

Eiwitten zijn de voedingsstof waarmee je kunt zorgen voor een sneller herstel van je spierweefsel. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je veel hebt gesport. Tijdens het sporten en dan vooral bij spieroefeningen ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Dat is helemaal niet erg. Integendeel: wanneer je lichaam probeert om deze scheurtjes te herstellen, worden je spieren juist sterker. Deze herstellende functie hebben ze echter niet alleen in de spieren, want eiwitten zoals collageen kunnen ook zorgen voor het herstellen van huid- en bindweefsel. 

Ook lieten we al doorschemeren dat eiwitten goed zijn voor je haar en wie wil er nu niet een stralende bos met haar? Eiwitten zijn zo belangrijk omdat een deel van ons haar bestaat uit proteïne, die we ook beter kennen onder de naam keratine. En waar zitten deze proteïnen in? Juist, in eiwitten! Krijg je niet genoeg eiwitten binnen, dan zal je lichaam de wel aanwezige eiwitten eerst naar de belangrijkere plekken sturen, bijvoorbeeld de organen. Je haar is in dat geval minder belangrijk, waardoor je last kunt krijgen van dof haar of haaruitval. 

Welke voedingsmiddelen kun je het beste eten? 

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten. Op de eerste plaats zou je kunnen denken aan vleessoorten en dan in het bijzonder in kip. Eet je liever vegetarisch? Dan raden we je wel aan om vleesvervangers te eten die ook eiwitrijk zijn. Ook in vis zitten heel veel eiwitten, denk aan soorten zoals tonijn, garnalen en kabeljauw. Deze ingrediënten kun je dus vrijwel in alle maaltijden verwerken zoals een salade of een combinatie met rijst en groenten. Een andere belangrijke bron van eiwitten zijn zuivelproducten. Zoals we al zeiden, zijn eiwitten essentieel als je veel aan lichaamsbeweging doet. Ga je intensief sporten? Begin dan de dag met een kom yoghurt of neem een glas melk. Omdat eiwitten essentieel zijn, kan het geen kwaad om voor of tijdens het sporten eiwitshakes te drinken om ervoor te zorgen dat je spieren genoeg kans krijgen om te herstellen