man holding brown rope

Dit is waarom eiwitten belangrijk zijn voor je lichaam

Last Updated on: 2nd november 2023, 08:38 am

Een van de belangrijkste bouwstenen voor ons lichaam zijn eiwitten. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je spieren goed kunnen herstellen en daarna zijn ze belangrijk voor je botten, huid en haar. Vooral wanneer je veel doet sporten. Eiwitten zijn niet in je dagelijkste inname belangrijk, maar vooral tijdens het sporten. Wil jij weten hoe dit precies zit en hoe je er zelf ook voor kunt zorgen dat je voldoende eiwitten inneemt? Dan zit je op de juiste plek, want wij gaan in deze blog dieper in op de meerwaarde van eiwitten.

De herstellende werking van eiwitten

Eiwitten zijn de voedingsstof waarmee je kunt zorgen voor een sneller herstel van je spierweefsel. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je veel hebt gesport. Tijdens het sporten en dan vooral bij spieroefeningen ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Dat is helemaal niet erg. Integendeel: wanneer je lichaam probeert om deze scheurtjes te herstellen, worden je spieren juist sterker. Deze herstellende functie hebben ze echter niet alleen in de spieren, want eiwitten zoals collageen kunnen ook zorgen voor het herstellen van huid- en bindweefsel. 

Ook lieten we al doorschemeren dat eiwitten goed zijn voor je haar en wie wil er nu niet een stralende bos met haar? Eiwitten zijn zo belangrijk omdat een deel van ons haar bestaat uit proteïne, die we ook beter kennen onder de naam keratine. En waar zitten deze proteïnen in? Juist, in eiwitten! Krijg je niet genoeg eiwitten binnen, dan zal je lichaam de wel aanwezige eiwitten eerst naar de belangrijkere plekken sturen, bijvoorbeeld de organen. Je haar is in dat geval minder belangrijk, waardoor je last kunt krijgen van dof haar of haaruitval. 

Verschillende soorten eiwitten

Er is niet één soort eiwit. Er zijn namelijk verschillende soorten van eiwitten die terug komen in onze voeding. Ieder heeft zijn eigen unieke eigenschap in het lichaam en zorgt ervoor dat ons lichaam de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. We benoemen enkele voorbeelden.

Structurele eiwitten

Zoals de naam het al doet vermoeden, zorgen deze eiwitten er voor dat de structuur van jouw cellen en weefsel wordt opgebouwd en behouden. Een voorbeeld van een structureel eiwit is collageen. Dit is ook wel het hoofdbestanddeel van bindweefsel, botten, huid en pezen.

Transporteiwitten

Transporteiwitten zorgen er logischerwijze voor dat specifieke stoffen door het lichaam worden getransporteerd. Een voorbeeld van een transporteiwit, is hemoglobine. Dit is een transporteiwit die te vinden is in de rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen zorgen ervoor dat zuurstof bindt en wordt getransporteerd van je longen naar je weefsel.

Spiereiwitten

Spiereiwitten zijn de eiwitten die een sporter graag wil hebben. Het zorgt namelijk voor de contractie en beweging van de spieren. Het zorgt voor de spieropbouw, maar ook voor het gezond houden van de spieren.

Opslageiwitten

Opslageiwitten worden in ons lichaam opgeslagen, voor later gebruik. Een voorbeeld van een opslageiwit is Ferritine. Dit is een opslageiwit voor ijzer. Dit wordt vervolgens in de milt en lever opgeslagen.

Welke voedingsmiddelen kun je het beste eten? 

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten. Op de eerste plaats zou je kunnen denken aan vleessoorten en dan in het bijzonder in kip. Eet je liever vegetarisch? Dan raden we je wel aan om vleesvervangers te eten die ook eiwitrijk zijn. Ook in vis zitten heel veel eiwitten, denk aan soorten zoals tonijn, garnalen en kabeljauw. Deze ingrediënten kun je dus vrijwel in alle maaltijden verwerken zoals een salade of een combinatie met rijst en groenten. Een andere belangrijke bron van eiwitten zijn zuivelproducten. Zoals we al zeiden, zijn eiwitten essentieel als je veel aan lichaamsbeweging doet. Ga je intensief sporten? Begin dan de dag met een kom yoghurt of neem een glas melk. Omdat eiwitten essentieel zijn, kan het geen kwaad om voor of tijdens het sporten casein protein te drinken om ervoor te zorgen dat je spieren genoeg kans krijgen om te herstellen.