Welke soorten pluggen zijn er te vinden?

Last Updated on: 7th april 2023, 01:01 pm

Ben je van plan om te gaan klussen in huis dan is de kans groot dat je op zoek moet gaan naar de juiste pluggen. Nu is het alleen zo dat er heel wat pluggen zijn om voor te kiezen. Door de talloze opties kan je dan ook vrij makkelijk het overzicht verliezen. Zou je moeten kiezen voor alligator pluggen? Of is het toch handiger om te kiezen voor een steenplug? Om hier antwoord op te krijgen is het handig om dit artikel snel verder te lezen. We hebben de belangrijkste informatie namelijk voor jou op een rijtje gezet!

Een normale plastic muurplug

Op de eerste plaats kan je kiezen voor de traditionele plastic muurplug. Dit is het meest voorkomende type plug en wordt gebruikt voor vrijwel alles wat je maar op kunt hangen. Deze pluggen zijn gemaakt van plastic en hebben ribbels of groeven aan de buitenkant. Deze zorgen ervoor dat de plug vast zit in de muur. Je moet namelijk voorkomen dat de plug kan wegglijden. Ze zijn te verkrijgen in verschillende maten en zijn geschikt voor schroeven van verschillende afmetingen.

Een sterke metalen plug

Vervolgens kan je gaan voor de metalen pluggen. Deze pluggen zijn gemaakt van metaal en worden meestal gebruikt voor zwaardere toepassingen waar plastic pluggen niet sterk genoeg zijn. Metalen pluggen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn met name geschikt voor de wat langere schroeven. Ze zijn ook duurzamer dan plastic pluggen en kunnen meerdere keren worden hergebruikt. Hier staat wel tegenover dat je hier ook gelijk wat meer voor betaalt. Hou hier dan ook rekening mee als je kiest voor deze soorten pluggen

De speciale knevelbout

Voor gespecialiseerde pluggen hebben we de knevelbout. Dit type plug is ontworpen voor gebruik in holle wanden en biedt een veiliger anker dan traditionele pluggen. Knevelbouten bestaan uit een bout met schroefdraad en een metalen verende vleugel die achter de muur uitzet wanneer de bout wordt aangedraaid. Mocht je van plan zijn om planken op te hangen en wil je hier bijvoorbeeld boeken op kwijt dan is een knevelbout dé keuze voor jou.

Een molly bout voor gips

Een andere gespecialiseerde muur plug die je zou kunnen tegenkomen tijdens een renovatieproject is de molly bout. Molly bouten zijn vergelijkbaar met de knevelbout nu ze speciaal zijn ontworpen voor in holle wanden. Ze bestaan uit een metalen huls die achter de muur uitzet wanneer een schroef wordt aangedraaid. Molly bouten kunnen worden gebruikt om zwaardere voorwerpen zoals tv’s en spiegels op een zo sterk mogelijke manier vast te houden.

De alligator plug voor lichte dingen

Tot slot kan je gaan voor de alligator plug. Deze plug is uniek omdat er geen gat in de muur geboord hoeft te worden. In plaats daarvan heeft hij twee krokodillenklemmen die je aan een gipsplaat kan hangen. Hiermee kan je lichte dingen ophangen zoals foto’s en posters, zonder dat je met een boor aan de haal hoeft te gaan. Ideaal voor de mensen die bijvoorbeeld in een huurwoning wonen!