Overnachten op een Waddeneiland: waar moet je opletten? 

Last Updated on: 3rd april 2023, 09:45 am

Heb je zin om naar één van de Waddeneilanden van Nederland toe te gaan? Dan is de kans groot dat je hier ook wil gaan overnachten. Om ervoor te zorgen dat je op een fijne plek terecht komt die past bij jouw wensen, hebben we een aantal punten voor je verzameld waar je op kunt letten. 

Allereerst is het natuurlijk goed om te letten op de accommodatie waar je wilt gaan slapen. Maar bovenal: kies een eiland uit. Zo is Texel het grootste Waddeneiland van Nederland. Veel kleiner is Vlieland en dit eiland is ook autovrij. Terschelling is een heel populair eiland en hier worden ook toffe festivals georganiseerd. Een eiland dat veel rustiger is, is Ameland. Schiermonnikoog is klein maar fijn! Waar je ook zin in hebt, een vakantiehuis op vlieland boeken met het gezin is bijvoorbeeld altijd een goed idee! 

Accommodaties op Waddeneilanden: 

De Nederlandse Waddeneilanden zitten vol met slaaplocaties. Van hotels tot aan vakantieparken en huizen. Maar ook campings, hostels en een bed & breakfast. De mogelijkheden zijn volop. Als je wilt kijken naar een accommodatie op een Waddeneiland dan kun je bijvoorbeeld kijken naar een hotel overnachting op terschelling. Wil je liever wat meer in de natuur zijn? Dan kies je al snel voor een camping. Op alle eilanden zijn er veel slaapaccommodaties te vinden. 

Bereikbaarheid van een Waddeneiland:

Alle eilanden zijn vanaf het vaste land te bereiken met een veerboot. De ene veerboot vertrekt bijvoorbeeld uit Harlingen en een andere veerboot weer uit Den Helder. De meeste eilanden kun je verkennen met je eigen auto. Maar er zijn ook eilanden, zoals Vlieland, waar je niet met je eigen auto op kunt. Je auto blijft dan achter in Harlingen. Het is dus goed om de bereikbaarheid van het eiland én de accommodatie waar je wilt gaan slapen goed te checken van tevoren. 

Meer weten over de veerdiensten? Dat kun je hier vinden!

Activiteiten op verschillende Waddeneilanden: 

Bezoek je een Waddeneiland dan kun je rekenen op overal dezelfde ingrediënten: zon, zee en strand. Je kan op alle Waddeneilanden goed wandelen en fietsen. Wil je liever ook andere activiteiten ondernemen, zoals wadlopen of juist heel iets anders zoals karten? Dan is het goed om op te letten wat er allemaal te doen is op een eiland. Dit verschilt namelijk heel erg. 

Eten en drinken op een eiland: 

Qua eten en drinken kun je op alle eilanden wel terecht bij lekkere en authentieke restaurants. Waar natuurlijk vooral veel vis op de kaart staat. Toch zijn op sommige eilanden meer voorzieningen dan op andere. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen Texel, waar je in elk dorp wel restaurants vindt, en een Vlieland. Op dat laatste eiland heb je maar één dorp. Wil geen gedoe? Kies dan voor een accommodatie waar jezelf kunt koken. 

Weer op een Waddeneiland:

En dan is misschien het laatste waar je op wilt letten, en dat is natuurlijk het weer. In de zomer kunnen de eilanden erg warm zijn en is het prettig om dicht bij het strand te zitten. Winters zijn de eilanden guur en winderig. Dan zit je liever in een accommodatie waar je ook bewegingsvrijheid hebt. Zoals een hotel of een eigen huisje.