Is wandelen met vocht in je knie goed voor je?

Is wandelen met vocht in je knie goed voor je?

Als je de pijnlijke, frustrerende symptomen van vocht in jouw knieën en andere gewrichten ervaart, dan lijkt rust het beste. Het verhogen van jouw activiteitsniveau is waarschijnlijk het laatste is wat je zou willen doen. Het zal je dan misschien verbazen dat regelmatig lopen, strekken en andere bewegingen jouw pijn kunnen verlichten. Volgens veel zorgverleners is wandelen met vocht in je knie doeltreffend en leidt tot een algehele verbetering van jouw mobiliteit.

Of vocht in de knie nu licht irritant of pijnlijk slopend is, je zal de waarschijnlijke oorzaak willen identificeren. Dit is nodig als je de symptomen wilt behandelen om de kans op toekomstige problemen te verkleinen.

Chronische of langdurige zwelling kan leiden tot beschadiging van gewrichtsweefsel, afbraak van kraakbeen en verweking van de botten. Daarom wordt gewoonlijk een behandeling aanbevolen. In deze blog behandelen we hoe je het beste omgaat met vocht in je knie.

Wat is vocht in je knie?

Kniezwelling is een symptoom dat betekent dat er vochtophoping is in of rond jouw kniegewricht. Je knie is het gewricht dat je dijbeen (femur) verbindt met je scheenbeen (tibia) en knieschijf (patella). Het is het grootste gewricht in je lichaam. Je knieën bevatten ook kraakbeen, spieren, ligamenten en zenuwen.

Kniezwelling is een symptoom dat betekent dat er vochtophoping is in of rond jouw kniegewricht.

Alles wat jouw knie beschadigt of irriteert, kan zwelling veroorzaken. Als je jouw knie hebt geblesseerd als het weefsel eromheen beschadigd is, kan jouw knie opzwellen. Je kunt andere symptomen krijgen als u een gezwollen knie heeft, waaronder:

 • Kniepijn.
 • Stijfheid of strak gevoel.
 • Roodheid of verkleuring.
 • Een gevoel van warmte of warmte.

Je kunt de meeste oorzaken van kniezwelling thuis behandelen met rust en vrij verkrijgbare medicijnen. Bezoek een zorgverlener als je een trauma of sportblessure hebt opgelopen. Ga ook naar een zorgverlener als de zwelling binnen een paar dagen niet beter wordt. Of als je hevige pijn hebt of jouw knie niet kunt bewegen.

Zijn er voordelen aan wandelen met vocht in je knie?

Het lijkt contra-intuïtief om te gaan bewegen als je vocht in je knie hebt en misschien pijn voelt.  Toch kan wandelen een aantal voordelen opleveren, waaronder:

 • Soepel houden van de gewrichten
 • Bescherming van de knie
 • Verhogen van de bloedtoevoer naar de weefsels
 • Spierkracht opbouwen om de knie te ondersteunen
 • Afnemen van gewicht om kniebelasting te minimaliseren

Voordat je aan een fitnessroutine begint of deze hervat, is het essentieel dat je toestemming krijgt van jouw arts. Wandelen met vocht in je knie, zelfs bij artritis, is een fantastische optie. Dit omdat het een weinig belastende activiteit is die de gewrichten niet overmatig belast. Bovendien kan wandelen het bewegingsbereik van de knie vergroten en voorkomen dat deze te stijf wordt.

Hoeveel kan je wandelen lopen met vocht in je knie?

Consistentie en matiging zijn belangrijk als het gaat om wandelen met vocht in je knie. Om te beginnen kun je ongeveer 10-15 minuten licht wandelen per dag. Dit kun je uiteindelijk opbouwen tot 30 minuten per dag. Je kunt gedurende de dag een wandeling van 30 minuten of meerdere kortere wandelingen maken.

Tips voor veiligheid en comfort bij wandelen met vocht in je knie

 • Opwarmen: Licht rekken en opwarmen van de spieren is altijd een goed idee voordat je gaat wandelen. Dit helpt letsel te voorkomen en is vooral gunstig voor patiënten met stijve knieën als gevolg van artritis.
 • Kies geschikt terrein: zorg ervoor dat je een vlak loopoppervlak kiest, zoals een pad of een winkelcentrum. Het is bedoeld om mogelijke ongelukken of overmatige belasting van de gewrichten te voorkomen. Hoewel sommige artsen denken dat een zeer matige helling nuttig is voor de knieën, zijn vlakke oppervlakken beter.
 • Overdrijf het niet: begin met korte wandelingen in een gematigd, comfortabel tempo. In de komende weken zullen je lichaam en gewrichten waarschijnlijk beter en sterker aanvoelen. Dan kun  je de afstand van je wandelingen vergroten.
 • Wandel wanneer je knieën het beste aanvoelen. Wandelen op de lange termijn kan helpen om pijn te verlichten. Toch is het belangrijk om te proberen te wandelen wanneer je gewrichten op hun best voelen. Als je bijvoorbeeld wakker wordt met stijve, pijnlijke knieën, kun je het beste tot later op de dag wachten. Daarnaast kan wandelen direct na het innemen van ontstekingsremmende medicijnen helpen om mogelijk ongemak te minimaliseren.
 • Zorg voor het krijgen van de juiste hoeveelheid rust, zodat de knie de kans krijgt om te genezen. Het laatste dat je wilt, is het gewricht blijven verergeren en steeds meer zwelling veroorzaken.

Conclusie

Het is dus goed om te blijven wandelen en algemene dagelijkse bewegingen te maken met een gezwollen knie. Maar als er bepaalde sportactiviteiten zijn die jouw knie verergeren, laat dit dan voor paar dagen of weken.