5 sporten die een goede vervanging kunnen zijn voor je gewone fitnessroutine

Fitness is belangrijk en we weten allemaal dat we wekelijks een aantal keer moeten sporten om gezond te blijven. Toch kan sporten in de sportschool soms een beetje eentonig worden en zoek je misschien alternatieven voor je dagelijkse fitnessroutine. Hier bespreken we vijf alternatieven voor je gewone routine die je gemakkelijk kunt uitvoeren.

eSports als extra sport om af te vallen

Lange tijd hebben we gedacht dat fitnessoefeningen met de Wii of andere sporten met bewegen goed waren om af te vallen en deze activiteiten kunnen inderdaad interessant zijn om je fitnessroutine aan te vullen. Het spelen van intensieve spellen als FIFA kan gek genoeg ook helpen om wat extra calorieën te verbranden. Intensief spelen en je hersens laten kraken kan namelijk enorm vermoeiend zijn voor het lichaam, waardoor het harder moet werken en je calorieën verbrandt. 

 

Uit onderzoek blijkt dat gamers vaak tot 21% gezonder zijn omdat ze minder overgewicht hebben, minder drinken en roken. Niet voor niets zijn eSports professionals. Zelfs live wedden online vindt plaats op eSporten. Dat geeft aan dat deze sport wordt gezien als een serieuze vorm van sport en de gamers echte professionals zijn.

Zwemmen de ultieme sport

Zwemmers zijn enorm gespierd en hebben sterke maar slanke spieren nodig om snel in het water te bewegen. Veelvuldig winnaar van Olympisch goud Michael Phelps zou naar verluidt zo hard trainen en zwemmen dat hij 12.000 calorieën per dag eet. Hoewel hij later toegaf dat deze cijfers wat overdreven waren, at hij alsnog bovengemiddeld veel om zijn energieniveau op peil te houden. Zwemmen is bovendien minder belastend voor je spieren omdat je in het water ligt. Niet voor niets trainen veel mensen tijdens een revalidatie in een zwembad. 

Skeeleren en skateboarden

Met zowel skeeleren als skateboarden verbrand je flink wat calorieën en het is daarom een leuk alternatief voor fietsen, de sportschool of hardlopen. Zeker in schaatsgek Nederland is het leuk om de skeelers onder te binden. Daarmee verbrand je bovendien wat meer dan op een skateboard staan. Je kunt makkelijk zo’n 600 calorieën per uur verbranden met deze sport op een gewone weg.

Yoga

Yoga is een sport die we meestal zien als een beetje een vrouwelijke sport, maar als aanvulling op je fitnessroutine is yoga een geweldige keuze. Het traint je spieren maar ook je houding, je uithoudingsvermogen en geeft je soepele gewrichten. Daarnaast helpt yoga je ook om meer innerlijke rust te vinden.

Ga wandelen of hiken

Wandelen is en blijft een goede optie om je fitnessroutine af te wisselen of aan te vullen. De voordelen? Je hoeft je niet om te kleden en behalve een paar goede schoenen heb je niets nodig. Wandelen kan zo’n 250 calorieën per uur verbranden, dus als je 2 uur wandelt per dag, zit je al snel aan de 500 calorieën.

 

Het is moeilijk om in Nederland goede routes te vinden om te hiken, aangezien we in een vlak land wonen, maar in de Belgische Ardennen of de Eiffel zou je als afwisseling misschien eens kunnen gaan hiken. Het mooie aan een hikingroute lopen is dat je naast een enorm aantal calorieen verbranden, ook nog eens schitterende natuur te zien krijgt. Om te oefenen voor je trip is veel traplopen, hardlopen en wandelen natuurlijk belangrijk.