Welke verzekeringen moet je afsluiten na je achttiende?

Als je achttien wordt, val je officieel buiten de zorgverzekering van je ouders. Dit betekent dat je zelf een zorgverzekering moet afsluiten. Maar welke verzekeringen zijn eigenlijk verplicht? En welke verzekeringen zijn aan te raden? Wij leggen het je uit.

Zorgverzekering

Als je achttien wordt, val je officieel buiten de zorgverzekering van je ouders. De basiszorgverzekering is voor iedereen verplicht, ongeacht of je werkt of studeert. Deze verzekering vergoedt de kosten voor noodzakelijke zorg, zoals een bezoek aan je huisarts of een medische specialist. Ook de kosten voor medicijnen, verbandmiddelen en orthopedische hulpmiddelen worden (gedeeltelijk) vergoed.

Aanvullende verzekering

Naast de basisverzekering kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten. Hiermee verzekering je jezelf voor extra zorg, zoals fysiotherapie, een bril of contactlenzen. Welke zorg precies verzekerd is, verschilt per aanvullende verzekering.

Inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering

Als je een eigen huis hebt of een kamer in een studentenhuis, dan is een inboedelverzekering afsluiten een heel verstandige keus. Deze verzekering vergoedt de kosten als je spullen gestolen worden of beschadigd raken door bijvoorbeeld brand of waterschade. Ook is het aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de kosten als je iemand anders letsel toebrengt of spullen van iemand anders beschadigt.

Rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Deze verzekering vergoedt de kosten als je een geschil hebt met bijvoorbeeld je buren of je werkgever en hierbij juridische hulp nodig hebt.

Doorlopende reisverzekering

Ben je van plan om regelmatig te gaan reizen, dan is een doorlopende reisverzekering afsluiten een goed idee. Deze verzekering vergoedt de kosten als je ziek wordt tijdens je reis of als je spullen kwijtraakt. Ook de kosten voor repatriëring (het terugbrengen naar huis) worden vergoed.

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is niet verplicht, maar kan wel fijn zijn. Met deze verzekering weet je zeker dat je nabestaanden niet met de kosten van je uitvaart opzitten. De uitvaartverzekering vergoedt de kosten van bijvoorbeeld een begrafenis of crematie, een rouwkaart en een rouwadvertentie.

Autoverzekering

Als je een auto hebt, dan moet je deze verzekeren. De verplichte dekking van een autoverzekering is de WA-verzekering. Deze verzekering vergoedt de schade die je met je auto aan andere mensen toebrengt. Daarnaast kun je ook een aanvullende autoverzekering afsluiten, zoals een WA + Beperkt Casco-verzekering of een WA + Volledig Casco-verzekering.

Opstalverzekering

Als je een eigen huis hebt, dan is het verstandig om deze te verzekeren. De opstalverzekering vergoedt de schade die je huis oploopt door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak.