Wat te doen bij vocht in je knie?

Wat te doen bij vocht in je knie?

Last Updated on: 11th oktober 2023, 08:04 am

Als je last hebt van vocht in je knie, dan moet je weten hoe je daarmee om moet gaan. Wanneer heb je met vocht in je knie bijvoorbeeld medische zorg nodig en wanneer kan deze thuis worden behandeld? Milde tot matige kniezwelling en knie-effusie – ook wel water op de knie genoemd – kunnen meestal thuis worden behandeld. Medische hulp wordt aanbevolen als de knie aanhoudend gezwollen is of gepaard gaat met hevige pijn of andere ernstige symptomen. Lees verder om te leren wanneer je contact moet opnemen met een arts. Verder behandelen we hoe je vocht in je knie thuis kunt behandelen.

Wat is vocht in de knie?

Vocht in de knie ontstaat wanneer vloeistof zich rond en in je kniegewricht verzamelt, wat pijn en zwelling veroorzaakt. Het is ook bekend als knie-effusie. Dit kan optreden wanneer er schade aan het gewricht is. Meestal als gevolg van een verwonding of een onderliggende ziekte, zoals artritis.

Wanneer contact opnemen met een arts

vocht in de knie ontstaat wanneer vloeistof zich rond en in je kniegewricht verzamelt, wat pijn en zwelling veroorzaakt.

Hieronder staan richtlijnen om je te helpen beslissen of jouw kniezwelling medische hulp vereist. Er moet contact worden opgenomen met een arts als:

  • Je knie is ernstig gezwollen of een uitgesproken afwijking heeft
  • Je knie kan niet volledig strekken of volledig buigen
  • Je knie ernstig pijn doet
  • Je geen gewicht op je knie kunt dragen, of wanneer je het gevoel hebt dat je knie gaat “bezwijken”
  • Je huid boven je knie heet of rood wordt
  • Je koorts hebt bij 38 ° C of hoger
  • De zwelling van je knie al 3 dagen of langer aanwezig is

Een arts zal je knie onderzoeken en verschillende vragen stellen. Het lichamelijk onderzoek en het interview kan voldoende informatie opleveren om een juiste diagnose te stellen. Als er meer informatie nodig is, kan de arts medische beeldvorming aanbevelen, zoals een röntgenfoto. Ook kan het vocht uit je knie verwijderd worden met behulp van aspiratie.

Tips voor thuisbehandeling: de 4-staps R.I.C.E. Methode

In veel gevallen kan een lichte tot matig gezwollen knie thuis worden behandeld. Thuiszorg omvat meestal rust, ijs, compressie en elevatie (R.I.C.E.), medicijnen en goede voeding. Lees de beschrijvingen van deze behandelingen hieronder zorgvuldig. Zodat je het maximale voordeel eruit haalt en om fouten te voorkomen.

Rust nemen

Rust geeft het gewricht de tijd om te herstellen en te herstellen. Neem een pauze van 24 uur of langer van sport en andere activiteiten. Het gewricht hoeft niet noodzakelijkerwijs onbeweeglijk te zijn. Bij vocht in je knie moet je proberen je knie meerdere keren per dag voorzichtig te buigen en te strekken. Dit is noodzakelijk om je bewegingsbereik te behouden.

Icing

Icing is een gemakkelijke, effectieve behandeling voor overmatige zwelling van je knie. Koudetherapie kan de symptomen verlichten doordat het:

  • Bloedvaten in de buurt samentrekt, waardoor de bloedstroom en ontsteking afnemen
  • Zorgt voor vertraging van de productie van gewrichtsvloeistof in de knie. Synoviale gewrichtsvloeistof is normaal gesproken nuttig, maar kan bijdragen aan zwelling en ongemak van de knie.

Breng niet langer dan 20 minuten per keer een koud kompres op de knie aan. Dit kan meerdere keren per dag worden gedaan. IJs mag niet rechtstreeks op de huid worden aangebracht. Voorkom huidbeschadiging door een handdoek of ander materiaal tussen de icepack en de huid te plaatsen. Koudetherapie is mogelijk niet geschikt voor mensen met het syndroom van Raynaud of bij zenuwbeschadiging.

Compressie

Compressie omvat het omwikkelen van het aangetaste gewricht met een elastisch verband (zoals een aasverband). Compressie kan zwelling helpen beperken of verminderen.

Maak het verband los of wikkel het opnieuw als het te strak zit. Als je de gezwollen knie te strak omwikkelt, kan dit een verhoogde zwelling veroorzaken. Evenals gevoelloosheid, tintelingen, meer pijn, koelte of zwelling. Houd er rekening mee dat een compressieverband de knie niet ondersteunt of beschermt tegen verder letsel.

Elevatie

Het optillen van het aangedane been kan helpen de bloedtoevoer naar de knie te verminderen. Hierdoor worden ontsteking, zwelling en ongemak verlicht. Idealiter zou je het aangedane been boven je hart moeten heffen. Om dit te doen, ga je liggen met je knie en kuit op kussens. Zitten met het aangedane been verhoogd op een kruk of poef wordt als minder effectief beschouwd. Omdat je knie zich onder het hart bevindt.

Als je te maken hebt met chronische zwelling van de knieën, kun je overwegen om een beenverhogingskussen aan te schaffen. Deze kussens zijn meestal gemaakt van schuim en speciaal ontworpen om stevige, comfortabele ondersteuning te bieden.

Conclusie

Met behulp van de R.I.C.E. formule vermindert de zwelling vaak binnen 1 tot 3 dagen. Als de zwelling niet binnen een paar dagen na het starten van R.I.C.E. afneemt, of als de zwelling en pijn verergeren, neem dan contact op met een arts.

 

Lees ook eens: