Kun je autorijden met gescheurde kniebanden?

Kun je autorijden met gescheurde kniebanden?

Last Updated on: 12th september 2023, 08:06 am

Herstellen van een knieblessure kan voor iedereen een uitdaging zijn. Het gedoe om je te verplaatsen en het gewicht van de knie te houden, is niet bepaald eenvoudig. Veel mensen strompelen door hun huis en gebruiken krukken. Soms zijn ze zelfs afhankelijk van de tijdelijke hulp van een rolstoel om pijn te voorkomen en de knie te laten genezen. Er zijn veel manieren om van de knie af te blijven terwijl je door je huis of werk loopt. Je kunt zelfs oefenen rond een geblesseerde knie. Maar hoe zit het met autorijden met gescheurde kniebanden?

Autorijden is een essentieel onderdeel van het moderne leven. Als volwassene rijd je waarschijnlijk zelf van en naar jouw werk en doe je jouw eigen boodschappen. Maar als je een knieblessure hebt, wordt het een heel nieuwe uitdaging om je te verplaatsen.

Is het veilig om te rijden met jouw knieblessure? En als het veilig en mogelijk is, hoe kun je dan het beste autorijden om pijn te voorkomen? Dat is precies waar we het in deze blog over hebben.

Wat zijn gescheurde kniebanden?

Kniebanden zijn banden van taai, elastisch bindweefsel die jouw kniegewricht omringen om steun te geven. Daarnaast dienen ze om de beweging van het gewricht te beperken. Wanneer deze ligamenten beschadigd zijn, kan het kniegewricht instabiel worden. Een gescheurde knieband beperkt de beweging van de knie ernstig bijvoorbeeld bij het lopen en sporten.

Hoe worden gescheurde kniebanden behandeld?

Hoe een meniscusscheur wordt behandeld, hangt af van het type scheur, de grootte en waar deze zich bevindt. De buitenste rand van de meniscus heeft een rijke bloedtoevoer en een klein scheurtje in dat gebied kan vanzelf genezen.

Een grotere scheur in dat gebied kan chirurgisch worden hersteld en geneest meestal goed. Een scheur in de richting van het midden van de meniscus zal echter niet zo goed genezen. Het gebied met gescheurd kraakbeen zal daarom eerder worden weggesneden.

Tips om auto te rijden met gescheurde kniebanden

Autorijden met gescheurde kniebanden kan mogelijk zijn. Het hangt af van de omvang en aard van de blessure en welke knie geblesseerd is. Als jouw linkerknie geblesseerd is, moet je deze voorzichtig behandelen op de bestuurdersstoel. Maar je kunt deze mogelijk veilig immobiliseren terwijl je met jouw rechtervoet rijdt. Als jouw rechterknie echter geblesseerd is, moet je zorgvuldig beslissen of het veilig en/of mogelijk is om te rijden.

• Vergeet niet dat autorijden veel nauwkeurig voetenwerk met zich meebrengt. Dit wordt vaak bereikt door je knie te buigen terwijl de enkel de fijne motoriek regelt. Je moet jouw voet comfortabel over zowel het gas- als het rempedaal kunnen plaatsen. Zodat je voldoende druk kunt uitoefenen (bij responsieve snelheden) om veilig te kunnen rijden. Er zijn veel knieblessures die je er niet van weerhouden om te rijden. Maar er is ook een serieus risico als je probeert te rijden terwijl jouw knie er niet klaar voor is.

• Het is belangrijk om de capaciteiten van jouw knie goed te beoordelen. Om vervolgens de nodige stappen te ondernemen om autorijden mogelijk te maken.

Test jouw rijpositie

• Om te beslissen of je met je knie kunt rijden, is de eerste stap het testen van jouw rijhouding. Zonder jouw auto in een versnelling te zetten, ga je gewoon op de bestuurdersstoel zitten. Je merkt vervolgens op hoe jouw knie aanvoelt in de juiste rijpositie.

• Plaats jouw linkervoet op de daarvoor bestemde verhoging en jouw rechtervoet in het midden van het gaspedaal. Overweeg waar jouw been zou moeten zijn om comfortabel zowel het gas- als het rempedaal te bereiken. Vervolgens ga je verder met de pedalen af te wisselen terwijl je druk uitoefent. Als de auto is uitgeschakeld, is het veilig om te testen wanneer je elk pedaal indrukt. Dit om na te gaan of deze actie pijn of ongemak aan jouw knie veroorzaakt.

• Als zelfs zitten in de rijpositie oncomfortabel is, moet je waarschijnlijk niet rijden. Ga ervan uit dat pijn in het linkerbeen bij stilzitten je zal afleiden.

Bepaal of het veilig is om te rijden

Bepaal of je denkt dat het veilig is om te rijden voordat je verder gaat. Als er tekenen zijn dat je niet mag autorijden, neem dan de slimme beslissing en maak alternatieve vervoersplannen.

Stel de stoel af om beenverlenging mogelijk te maken

Als je eenmaal hebt besloten om te rijden, is het tijd om wat aanpassingen te maken. Bedenk hoe je bijvoorbeeld de zitpositie kunt veranderen om jouw herstellende been meer comfort te bieden. Je kunt de rugleuning verder naar achteren rollen dan normaal. Combineer dit met het verder uittrekken van het stuur voor een beter bereik.

Conclusie

Het kan mogelijk zijn om auto te rijden met gescheurde kniebanden. Als het te pijnlijk is, dan is het niet verantwoord. Als je onze tips volgt, dan kun je veilig de weg op.

 

Lees ook eens: