Wat betekent pijn aan de binnenkant van je knie zonder zwelling?

Wat betekent pijn aan de binnenkant van je knie zonder zwelling?

Last Updated on: 12th september 2023, 08:07 am

Pijn aan de binnenkant van de knie (mediale kniepijn) zonder zwelling kan iedereen overkomen. Of je nu een hardloper, voetballer of casual sportschoolbezoeker bent. In deze blog gaan we in detail in op vijf van de meest voorkomende oorzaken van mediale kniepijn. We delen ook tips over hoe je een knieblessure kunt voorkomen en wat je moet doen als het je overkomt.

Wat betekent pijn aan de binnenkant van je knie (zonder zwelling)?

Om te begrijpen hoe je pijn kunt voelen aan je knie, zonder waarneembare zwelling, beginnen we met de kniebanden.

Mediale collaterale ligamentspanning

De MCL is een van de vier belangrijkste banden of ligamenten van de knie. De andere zijn de ACL (anterieur), PCL (posterieur) en LCL (lateraal). De rol van deze ligamenten is om de stabiliteit van het kniegewricht te behouden. En om te voorkomen dat krachten de dij- en scheenbeenderen uit elkaar bewegen. De MCL loopt verticaal langs de binnenkant van de knie; van het dijbeen (femur), over het kniegewricht naar het scheenbeen (tibia).

Ligamentblessures treden vaak op als gevolg van een duidelijk blessure. Dit is meestal veroorzaakt door een draaiing of een kracht die de buitenkant van de knie raakt. Er kan sprake zijn van zwelling, blauwe plekken en pijn aan de binnenkant van de knie. Je kunt ook moeite hebben met lopen en een gevoel van instabiliteit in de knie.

Mediale meniscusblessure

De menisci zijn halvemaanvormige schijven van kraakbeen in het kniegewricht. De mediale meniscus bevindt zich aan de binnenkant van de knie en de laterale aan de buitenkant. Een blessure kan ontstaan door een bepaalde beweging, zoals het verdraaien van de knie.

De hierdoor ontstane scheurtjes in de meniscus bewegen dan bij het buigen en strekken van je knie, met pijn als gevolg. Ook kunnen er door slijtage na verloop van tijd blessures ontstaan; dit wordt een chronische meniscusblessure genoemd. Een mediale meniscusblessure kan een van de volgende symptomen veroorzaken:

  • Pijn aan de binnenkant van de knie
  • Een pijnlijke klik bij het buigen van de knie
  • Een gevoel dat jouw knie ‘op slot’ zit
  • Zwelling en stijfheid.

Slijtage

Zoals bij alle gewrichten vindt slijtage door herhaald gebruik en ouderdom plaats in de knie. Degeneratie vindt plaats op de gewrichtsoppervlakken. Waardoor de weefsels die het gewricht gewoonlijk vrij laten bewegen, pijnlijk worden. Deze slijtage kan worden versneld bij mensen die extreem actief zijn, zoals sporters.

Ook als je weinig of niet aan lichaamsbeweging doet, kun je een versnelde mate van degeneratie ervaren. Dit onderstreept het belang van regelmatige lichaamsbeweging om blessures te verminderen. Slijtage van de knie kan pijn veroorzaken, maar ook stijfheid, zwelling en moeite met lopen.

Pes anserine bursitis (slijmbeursontsteking)

De bursa zijn met vloeistof gevulde zakjes in het lichaam die helpen om wrijving tijdens beweging te verminderen. Bursitis is een ontsteking van deze bursa. De pes anserine is een aanhechting van de pezen van drie spieren aan de binnenkant van de knie. Het bevindt zich net onder het kniegewricht.

Pes anserine bursitis kan door vele factoren worden veroorzaakt, waaronder:

  • Sporten met repetitieve draaibewegingen zoals voetbal en basketbal
  • Een plotselinge toename van fysieke activiteit
  • Spieronevenwichtigheden
  • Een onderliggend knieprobleem.

Het primaire symptoom van pes anserine bursitis is pijn aan de binnenkant van de knie. Dit voel je vaak bij het buigen en strekken van jouw been, maar ook bij het op en neer gaan. Je kunt ook zwakte rond de knie voelen en soms een zwelling opmerken.

Plica-syndroom

Plica zijn plooien van dun weefsel in de knie. Ze maken deel uit van het gewrichtsmembraan dat wrijvingsloze beweging mogelijk maakt. Je kunt gevoeligheid in de binnenkant van jouw knie voelen, vooral wanneer deze wordt aangeraakt.

Tips om kniepijn te verminderen

Als je last hebt van terugkerende kniepijn raden wij je aan om hulp te zoeken bij een fysiotherapeut.

• Sommige blessures zoals door sport veroorzaakte MCL-blessures zijn onvermijdelijk. Daarnaast kun je  de kans dat pijn aan de binnenkant van je knie optreedt verkleinen. De beste methode is lichaamsbeweging zonder contact met anderen. Bovendien kun je fitnessen en je richten op het versterken van de spieren rond je knie.

• Oefeningen zoals squats of leg press in de sportschool zijn uiterst effectief om kniepijn te voorkomen. Als je last krijgt van pijn aan de binnenkant van jouw knie is het belangrijk om de verzwarende activiteiten zoveel mogelijk te stoppen. Je kunt ook een ijskompres gebruiken, jouw been hoger leggen als je rust en indien nodig pijnstillers gebruiken.

• Ook is het van belang dat je leert te stoppen als je pijn voelt.

Conclusie

Als je last hebt van terugkerende kniepijn raden wij je aan om hulp te zoeken bij een fysiotherapeut. Na een grondige beoordeling kan jouw fysio het probleem identificeren en een behandelplan adviseren. Zodat je weer pijnloos kunt doen waar je van houdt. Ze helpen je ook om verdere mediale knieproblemen te voorkomen.

 

Lees ook eens: