knak in knie

Bij knak in knie: meniscus laten onderzoeken

Last Updated on: 11th oktober 2023, 08:05 am

Acute blessures aan de meniscus gebeuren in een oogwenk, bij sporters vaak op het speelveld. Als gevolg van onhandig of krachtig buigen of draaien wanneer de knie zich in een gewicht dragende positie bevindt. Dit gaat vaak gepaard met letsel aan andere delen van de knie, zoals de ligamenten. Degeneratieve blessures komen het meest voor bij oudere mensen. Met het ouder worden verzwakt de meniscus en verliest aan elasticiteit en is vatbaarder voor scheuren. Zelfs als gevolg van een ogenschijnlijk onbelangrijke beweging. Sommige mensen voelen een knak in de knie, en dit kan de meniscus zijn. Dit gaat vaak samen met pijn, zwelling en stijfheid.

Bij knak in knie: meniscus niet negeren

Je kunt mogelijk nog steeds staan en lopen na het eerste letsel met slechts een beetje pijn. Afhankelijk van de ernst van de scheur. Dat kan je doen denken dat een meniscusscheur een lichte verwonding is. Het lijkt alsof de behandeling kan wachten en je door de pijn heen kunt komen.

In ernstige gevallen kan het zich ontwikkelen tot langdurige knieproblemen, zoals artritis. Bovendien kan bewegen met een gescheurde meniscus fragmenten van het kraakbeen in het gewricht trekken.  Dit kan grotere knieproblemen veroorzaken die in de toekomst een zwaardere operatie kunnen vereisen.

Wat is een meniscusscheur?

Gevormd door drie botten, is het kniegewricht typisch een taai, sterk gewricht. Maar het is niet per se de meest flexibele als het gaat om draaien in bepaalde richtingen. Tijdens sommige activiteiten – kan door de kracht en mate van draaien een deel van het wigvormige kraakbeen scheuren. Dat deel dat zorgt voor demping tussen jouw dijbeen en scheenbeen. Dit kraakbeen is je meniscus. Elk van je knieën heeft twee meniscuswiggen.

Meniscusscheuren komen vaak voor bij atleten. Vooral degenen die sporten beoefenen waarbij veel gehurkt, gedraaid en van positie veranderd moet worden. Je voelt vaak een knak in je knie wanneer jouw meniscus scheurt.

Kan een meniscusscheur vanzelf genezen?

Uithoudingsvermogen is een belangrijk onderdeel van sporten. Voor sommige atleten is het doorstaan van een beetje pijn een ereteken. In het geval van meniscusscheuren denken sommige mensen dat de blessure na verloop van tijd vanzelf zal genezen en ze blijven er dus langer mee doorlopen. Maar de waarheid is dat er verschillende soorten meniscusscheuren zijn – en sommigen zullen niet genezen zonder behandeling.

Als jouw scheur zich op het buitenste derde deel van de meniscus bevindt, kan deze vanzelf genezen. Dit komt omdat dit gebied een rijke bloedtoevoer heeft en bloedcellen meniscusweefsel kunnen regenereren.

Maar als de scheur zich in de binnenste tweederde bevindt, die geen bloedstroom heeft, kan de scheur niet vanzelf genezen.  Er moet mogelijk worden bijgesneden of het moet dan operatief worden verwijderd.

Tips voor behandeling meniscusscheuren

• De eerste stap is je meniscus laten onderzoeken door een arts die gespecialiseerd is in orthopedie. Tijdens het onderzoek kunnen ze de gevoeligheid van jouw kniegewricht controleren. Alsmede jouw been bewegen om het bewegingsbereik van jouw knie te meten. Ze kunnen ook een beeldvormingstest bestellen, zoals een MRI of röntgenfoto. Dit om de exacte locatie en ernst van de scheur te bepalen.

De beste behandelingskuur wordt bepaald op basis van de locatie, mate en het type blessure, evenals jouw leeftijd en activiteitenniveau.

Het doel van een operatie is om de meniscus te behouden door het gescheurde deel te herstellen of te verwijderen. De procedure wordt meestal arthroscopisch uitgevoerd. Dat betekent dat een kleine camera in een kleine incisie in de knie wordt ingebracht. Dit om de chirurg te begeleiden met behulp van kleine instrumenten. Deze worden in een andere kleine incisie worden gestoken.

Na de operatie moet je mogelijk deelnemen aan fysiotherapie om jouw knie te versterken. Dit is ook nodig om jouw bewegingsbereik terug te krijgen en weer actief te worden.

Niet-chirurgische behandeling van blessures

Blessures die vanzelf kunnen genezen, worden ondersteund door:

  • Fysiotherapie
  • RICE: Rust, IJs, Compressie, Elevatie
  • Ontstekingsremmende medicijnen

Bewegingen die ondersteunend zijn

Bij knak in knie: meniscus niet negeren

Fietsen is goed als je een gescheurde meniscus hebt. Zorg wel voor een fiets op maat en wees voorzichtig met buigen en strekken. Ook is het zaak de positie van je zadel goed te zetten.

• Lopen of wandelen is goed. Draag altijd de juiste schoenen en pas op dat je geen scherpe bochten maakt met de knie.

• Rennen. Het moet ook worden gedaan met geschikte schoenen zonder abrupt van tempo te veranderen. Het terrein moet vlak en zacht zijn en afdalingen moeten worden vermeden.

• Aquagym of zwemmen (maar vermijd schoolslagzwemmen).

• Yoga, maar wees voorzichtig met bepaalde houdingen.

Conclusie

Als je een knak in je knie voelt bij je meniscus dan kan dit duiden op een blessure. Laat dit dan door jouw arts controleren. Onbehandeld kan een meniscusscheur jouw dagelijks leven en het vermogen om deel te nemen aan lichaamsbeweging en sport beperken. Laat jouw kniepijn je dus niet dwingen om jouw favoriete sport of activiteit op te geven.

 

Lees ook eens: