man hands waiting senior

Ouder worden: hoe ga je daarmee om? 

Last Updated on: 15th maart 2023, 03:40 pm

Ouder worden wordt al gauw geassocieerd met fysieke achteruitgang, grijs haar, rimpels en andere vervelende bijkomstige verschijnselen. Natuurlijk is het prettig om te accepteren dat je als je op leeftijd bent niet meer overal toe in staat bent, en er niet meer uitziet als twintig. Maar om gelukkig ouder te worden, kun je ook je proberen te richten op het positieve dat gepaard gaan met de leeftijd. Misschien ben je met pensioen waardoor je tijd overhoudt om leuke uitstapjes te doen. Bovendien heb je veel levenservaring wat zorgt voor innerlijke wijsheid, en wellicht ervaar je ondanks je leeftijd juist wel veel energie en levenslust! 

Hoe kun je nu positief (blijven) omgaan met het ouder worden? We geven je vijf tips. 

 1. Geef negatieve gedachten geen kans

  Iedereen denkt wel eens negatief over zichzelf, en ook als je ouder wordt kunnen negatieve gedachten en sombere gevoelens helaas opspelen. Je bent bijvoorbeeld niet tevreden over je uiterlijk, of je voelt je wat somber of eenzaam. Het is hierbij toch de kunst om de negatieve gedachten stop te zetten en afleiding te zoeken. Soms kan een begeleide meditatie of yoga helpen om rust te vinden in het hoofd, maar ook bezigheden zoals musiceren, lezen of een vriend opzoeken kan voor afleiding zorgen.
 2. Kijk hoe je je huis naar wens kunt inrichten

  Je interieur en inrichting heeft veel invloed op hoe je je voelt en op je dagelijks comfort. Probeer je woning naar smaak in te richten, en een lijstje te maken met wat er moet worden aangepast om het thuis comfortabeler en veiliger te maken.
  Hoe kunnen valpartijen zo veel mogelijk worden voorkomen? Misschien zijn antisliptegels in de badkamer een goede oplossing, of wordt traplopen steeds lastiger. In dit geval kan traplift een goede uitkomst bieden om zelfstandig de trap te kunnen gebruiken.

  Bij https://www.handicare-trapliften.nl/ vind je een ruim aanbod aan trapliften van hoge kwaliteit.
 3. Probeer de natuur regelmatig op te zoeken

  De natuur heeft een rustgevende, zeer positieve invloed op onze algemene welbevinden. Een wandeling of fietstocht bij zee, in het bos of gewoon door het park kan helpen dingen te relativeren en om weer tot jezelf te komen. Bovendien kom je op die manier aan je lichaamsbeweging, waardoor je je conditie op peil houdt.
 4. Neem genoeg rustmomenten

  Het is ondanks dat je je wellicht fit voelt, zaak dat je je spieren niet overbelast. Zorg dus voor een goede balans tussen voldoende beweging en genoeg rustmomenten als je lichaam daarom vraagt. Eventueel kun je je laten adviseren door een fysiotherapeut, om te weten welke bewegingen je in jouw geval wel en juist niet moet doen.

Tot slot: tel je zegeningen! Door op te schrijven waar je dankbaar voor bent, blijf je waarderen wat je hebt en positief te blijven ondanks de eventuele ongemakken die bij de leeftijd horen.