Welke zorgverzekering past het beste bij jou?

Veranderen de voorwaarden van jouw huidige zorgverzekering? Of stijgt de premie aankomend jaar fors? Dan wil je mogelijk onder jouw verzekering uit. Dit kan door voor het einde van het jaar over te stappen naar een andere zorgverzekering. Sluit niet lukraak een zorgverzekering af bij een andere zorgverzekeraar, maar kies voor de zorgverzekering die het beste bij jou past. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Om te voorkomen dat je spijt krijgt van jouw keuze, schieten wij te hulp. In deze tekst helpen we je om de zorgverzekering te vinden die het beste bij jou past.

Wat dekt de basisverzekering?
Iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland woont of werkt moet een zorgverzekering afsluiten. De minimale verzekering die je af moet sluiten is de basisverzekering. Deze verzekering vergoedt medisch noodzakelijke zorgkosten. Welke zorgkosten er precies vergoed worden, wordt bepaald door de overheid. Hierdoor ziet de basisverzekering er bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde uit.

Om te bepalen of de basisverzekering voor jou voldoende is, wil je waarschijnlijk weten wat er vergoed wordt als je hiervoor kiest. De onderstaande kosten vallen onder meer binnen de dekking van de basisverzekering.

– de huisarts
– zorg voor kinderen tot 18 jaar, inclusief kosten voor de tandarts
– een behandeling in het ziekenhuis
– voorgeschreven medicijnen
kraamzorg  en verloskundige hulp.

Aanvullend verzekeren is mogelijk
Als je niet of nauwelijks zorg nodig hebt, past de basisverzekering het beste bij jou. Je bent in dat geval weliswaar minimaal verzekerd, maar hier staat tegenover dat je ook een lage premie betaalt. Het is overigens goed mogelijk dat je de dekking van de basisverzekering wat mager vindt. Gelukkig kun je de basisverzekering uitbreiden met één of meerdere aanvullende verzekeringen. Hiermee verzeker jij je tegen extra zorgkosten die buiten de dekking van de basisverzekering vallen. Jij kunt je bijvoorbeeld aanvullend verzekeren voor fysiotherapie of een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Ga je meerdere malen per jaar naar de fysio of de tandarts? Dan kan het je (veel) geld schelen door je hier aanvullend voor te verzekeren.

Sommige mensen gaan maar eenmaal per jaar naar de fysiotherapeut of de tandarts. In dat geval is het meestal niet interessant om je hier aanvullend voor te verzekeren. Waarom niet? Omdat de kosten van een losse behandeling vaak lager liggen dan de premie die je over een heel jaar betaalt voor een aanvullende verzekering. Bereken daarom of het financieel interessant is om je aanvullend te verzekeren voordat je dergelijke verzekeringen afsluit.

Vergelijk om de beste zorgverzekering te vinden
Als je weet welke zorgverzekering het beste bij je past, is het niet verstandig om er direct eentje af te sluiten. Maak altijd eerst een vergelijking voordat je de knoop doorhakt. Door zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, ontdek je binnen de kortste keren waar je de laagste premie betaalt. Wie een vergelijking wil maken, kan zich het beste tot een vergelijkingssite richten. Nadat je jouw eisen hier hebt ingevuld, gaat de site voor je aan de slag. Je krijgt vrijwel direct een overzicht te zien met daarbij de premie. Hierdoor weet je niet alleen wat de beste zorgverzekering is, maar ontdek je ook waar je de laagste premie betaalt.