Energieleverancier: dit wil je erover weten

Je denkt er misschien niet vaak bij na. Maar alles wat we doen en alles wat we gebruiken is tegenwoordig op basis van elektriciteit. Hoewel we elektriciteit niet kunnen zien – het komt immers uit een stopcontact en verdwijnt in een apparaat waarnaar je apparaat het gewoon weer doet – kunnen we vandaag de dag niet meer zonder. En dat allemaal dankzij de energieleverancier. In deze blog vertellen we jou alles over de leverancier van energie. Lees je mee?

Oké, een energieleverancier is geen melkboer die elke ochtend twee frisse flessen energie voor je deur neerzet. Maar een energieleverancier is wel degene die enerzijds energie inkoopt of anderzijds zelf produceert. Energie komt in verschillende vormen en maten. Denk bijvoorbeeld aan de fossiele brandstoffen zoals aardgas. Maar ook in groenere vormen, zoals wind- en zonne-energie.

Energieleveranciers in Nederland

Als mensen vragen hebben over een energieleverancier dan is de meest gestelde vraag toch wel: wat is het precies en wat doet nou? Tijd om daar dus een antwoord op te geven.

Nederland kent meer dan genoeg energieleveranciers. Er zijn namelijk op dit moment wel 30 aanbieders op de markt. En daardoor kan het voor jou moeilijk kiezen zijn. Maar wat doet een leverancier precies? We zeiden het net al eventjes. Een leverancier zorgt ervoor dat jij gebruik kan maken van verschillende vormen van energie. Ook zorgen ze ervoor dat jij hiervoor een rekening krijgt. En als je vragen hebt over de meterstanden dan komen ze dit voor je opmeten.

Energieleverancier kiezen: hoe doe je dat en waar moet je opletten?

Op dit moment zijn er drie energieleveranciers het grootste, namelijk Vattenfall, Essent en Eneco. Maar dat betekent niet dat de andere energieleveranciers geen goede partij voor jou zijn. Als je een energieleverancier wilt uitkiezen dan is het allereerst goed om te bedenken wat voor stroom je wilt. Vind je groene energie belangrijk of wil je de goedkoopste? Vervolgens kan je naar een online vergelijkingssite gaan om daar te gaan kijken naar de beste optie. Je vult dan je persoonlijke gegevens en situatie in.

Wat maakt een leverancier de beste?

De vraag naar de beste leverancier is een lastige vraag. Niet alleen omdat er zoveel verschillende leveranciers zijn, maar ook dat het afhankelijk is van welke bril je op zet. We zeiden het namelijk net al eventjes. Ga je voor bijvoorbeeld duurzaam of kies je voor de goedkoopste optie? Wat de beste leverancier voor jouw situatie is, kun je het beste via een online vergelijkingssite gaan bekijken. Meer hierover weten? Bekijk deze video!

Energieleveranciers met cadeau

Naast de optie voor goedkoopste of meest duurzame leverancier kun je ook kijken naar andere voorwaarden die sommige energieleveranciers hebben. Zoals mooie cadeaus. Als we bijvoorbeeld naar Vattenfall kijken dan zien we dat je Apple Airpods kunt krijgen wanneer je je aanmeldt voor een jaar. Of kies voor een leverancier waarbij je korting in de vorm van geld krijgt. Houd er wel rekening mee dat je vaak een jaar lang bij een energieleverancier moet zitten om recht te hebben op deze cadeaus.