Beter slapen? 5 tips voor een goede nachtrust

Slaap jij slecht en doe jij geen oog dicht? Wij hebben speciaal voor jou 5 tips op een rijtje gezet zodat jij jouw slaaprust kunt verbeteren. Dus ben je een beetje moe? Lees dan toch even snel verder.

Het is tijd voor een verandering. Je slaapt al tijden slecht en weet niet de goede oplossingen voor je problemen te vinden. Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben en daarom zijn wij op zoek gegaan naar oplossingen voor de meest uiteenlopende problemen. Zo kan het zijn dat jouw partner enorm snurkt, dat je onder hoge druk staat door prestaties die je moet leven op je werk, of je bent tot laat nog bezig op de pc of laptop. Al deze dingen kunnen ervoor zorgen dat jij slecht slaapt.

Deze tips helpen je aan een betere nachtrust

Wist je dat maar liefste één op de vier Nederlands last heeft van een slechte nachtrust. Moeilijk in slaap komen of blijven slapen kan zoals je hebt gelezen verschillende redenen hebben. Hier de oplossingen op een rijtje.

1.    Ontwikkel een vast ritme

Wist je dat jouw lichaam en voornamelijk je brein behoeft heeft aan enig regelmaat. Zo is het goed om rond bepaalde tijden naar bed te gaan en te letten op je ritme in de avond maar ook in de ochtend. Wanneer jij de ene dag om twee uur gaat slapen en de andere dag om negen uur raakt je lichaam in de war. Dit kan een reden zijn dat jij slecht slaapt. Kies een tijdstip dat past bij jouw levensstijl en ga iedere dag op dat moment slapen.

2.    Oplossingen voor snurkproblemen

Snurken kan een enorme hinder zijn voor de nachtrust van jezelf maar ook van je partner. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen. Zo kan je gebruik maken van Mr. Anti Snurk, een tool die je helpt minder te snurken. Maar je kan ook jezelf aanleren om op je zij te gaan slapen. Rugslapers zijn vaak ergere snurkers dan zijslapers.

3.    Slaap niet uit

Zoals we al zeiden is een ritme belangrijk. Daarmee kan je ook beter niet wakker in bed blijven liggen. Maar er een gewoonte van dat je maximaal 20 minuten nog in bed blijft liggen. Je lichaam went er dan aan dat het bed ruimte is om te ontspannen en om te slapen. Dus geen ruimte om te blijven liggen en te netflixen of te gamen.

Wil je weten wat de invloed van series heeft op je slaapgedrag? Lees dit artikel.

4.    Geen schermen meer na een bepaalde tijd

Zorg ervoor dat wanneer jij gaat slapen je alle schermen om je heen wegdoet. Doordat je hersenen nog druk kunnen zijn met het verwerken van alle schermen en het licht kan het zijn dat je daar langer wakker van ligt. Je hoofd kan er soms zelfs nog van tollen. Zorg dus voor wat meer rust. Lees een boek, ga lekker in bad of neem een lekkere douche.

5.    Maak de kamer donker

Als laatste is het slim om de kamer goed donker te maken wanneer je gaat slapen. Zorg voor de juiste rolluiken en maak de slaapkamer donker genoeg. Dit kan helpen tegen een goede nachtrust. Probeer trouwens ervoor te zorgen dat je niet te veel meer doet voordat je gaat slapen. Ga niet sporten net voordat je naar bed gaat, maar drink en eet ook zeker niet te veel voor bedtijd. Dit zijn factoren die de behoefte aan slaap juist verminderen.