Veilig rijden met je smartphone: zo doe je dat!

Rijden en je telefoon bij je hebben kan niet meer. Dit mag ook echt niet in Nederland, en is maar goed ook. Hier een 5-tal tips om veiliger te rijden met je smartphone.

Vooral jongeren gebruiken hun smartphone de hele dag. Ook in het verkeer kunnen ze soms niet de verleiding weerstaan om er gewoon vanaf te blijven. Daarom zijn er in Nederland campagnes om zonder smartphone het verkeer in te gaan. Maar uiteindelijk moet jij het zelf doen, en juist omdat het zo moeilijk is hebben wij nagedacht over hoe je toch het verkeer in kan, maar dan met een smartphone.

Gebruik een telefoonhouder

Om te beginnen hebben we natuurlijk de telefoonhouder. Inmiddels heeft bijna iedereen hem al in zijn auto, maar heb je hem nog niet schaf hem dan snel aan. Want met een telefoonhouder auto kan jij wel af en toe een blik op je telefoon werpen zonder dat het snel onveilig wordt. Je mag hem trouwens zelfs bedienen in je telefoonhouder, maar dat mag alleen voor je navigatie. Dus niet voor appjes of video’s.

Geen routekaarten meer

Nee, we gebruiken al lange tijd geen routekaarten meer. Je kan gewoon je smartphone gebruiken om te navigeren over de hele wereld. Er zijn verschillende apps waarmee je kan navigeren. Het handige van deze apps is dat je ze kan aanzetten voor je vertrekt. Dit zorgt voor veel meer veiligheid tijdens het rijden.

Maak gebruik van spraak

Veel smartphones zijn tegenwoordig voorzien van spraakherkenning. Wanneer jij jouw smartphone koopt moet jij jouw stem linken aan je telefoon. Vervolgens herkent de telefoon wanneer jij spreekt. Je kan dan bijvoorbeeld bij een I-phone zeggen: ‘’Hey Siri’’ en vervolgens reageert de smartphone op al je vragen. Vraag de smartphone te navigeren of muziek aan te zetten. Zo hoef jij geen telefoon vast te houden. Met een SP connect kan je jouw telefoon ook nog eens handig ophangen.

Vliegtuigstand of automodus

Je kan natuurlijk je smartphone op vliegtuigstand zetten wanneer je vertrekt, maar dan krijg je helemaal niks meer binnen. Dit is de meest veilige manier, maar het kan ook anders. Veel smartphones maken gebruik van automodus. Ze detecteren wanneer jij aan het rijden bent en je kan dan op een knop druk wanneer je gebeld wordt of een sms krijgt. Dit zijn vaak reacties als: ‘’Ik bel je later terug’’, ‘’Ik ben nu niet beschikbaar’’. Zo laat je iemand netjes weten dat je in de auto zit.

Maak gebruik van veiligrijdenapps

In deze smartphone wereld zijn er natuurlijk ook spelletjes bedacht die je kan spelen wanneer jij aan het rijden bent. Niet door je smartphone te gebruiken, maar juist andersom. Zo krijg je punten wanneer jij jouw smartphone niet gebruikt tijdens het rijden. Je legt hem dan dus weg en schakelt hem pas weer in als je klaar bent met rijden. In sommige gevallen kan je zelfs punten krijgen of kortingen op bepaalde producten. Je doet het dus voor je veiligheid, maar ook nog eens voor leuke extra’s.

Ben je benieuwd naar een voorbeeld van een veiligrijdenapp? Bekijk nu deze link.