Nyck de Vries

Nyck de Vries: van autocoureur tot Harvard student

Wie is Nyck de Vries? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de voormalige AlphaTauri-racer. De coureur heeft een opmerkelijke loopbaan achter de rug. Zo is hij meerdere malen wereldkampioen in het karten geweest en heeft hij de Formule 2 op zijn naam staan. In de Formule 1 heeft hij 10 races gereden, totdat hij zijn plek uiteindelijk moest afstaan aan Daniel Ricciardo. De Vries besloot daarop om te gaan studeren aan Harvard. Hij begint met de cursus “Negotiation and Leadership”. Een portret van een opmerkelijk iemand.

Embed from Getty Images

Waar is Nyck de Vries geboren?

De Vries werd op 6 februari 1995 geboren in het Nederlandse dorp Uitwellingerga, een plaats met nog geen 400 inwoners.

De moeder van Nyck de Vries

Nyck is het eerste kind van zijn ouders. Het gezin bestaat dan uit moeder, Nyck de Vries en vader Hendrik Jan. De moeder heet trouwens Naomi en ze is half Indisch. Zijn vader steunt hem vanaf het prille begin en neemt dan ook de rol van manager op zich.

Zijn vader bleef zijn zaken waarnemen totdat Nyck begon deel te nemen aan de Formule 1. Toen heeft de coureur afstand genomen van zijn vroegere aanpak om zijn eigen zaken te regelen. Hij nam  dezelfde manager in dienst als Gasly.

Hoe presteerde Nyck de Vries in de juniorenreeks?

Heel goed is het antwoord. Na een hele reeks tweede plaatsen in de kartwereld, werd De Vries in 2008 kampioen. Toen hij de WSK World Series voor de KF3-categorie won, evenals het Duitse juniorenkampioenschap. Het jaar daarop behield hij beide titels en won verschillende andere categorieën voordat hij overging tot solo racen.

Hij won in 2014 de Eurocup Formule Renault 2.0- en Formule Renault 2.0 Alpen-titels. De laatste op dominante wijze. Toen een zekere Charles Leclerc tweede werd en van daaruit de Formule 2-kroon van 2019 aan zijn CV toevoegde.

Maar omdat er voor het volgende seizoen geen stoel in de Formule 1 werd aangeboden, sloeg hij een ander racetraject in.

Waar reed Nyck de Vries na de juniorencategorieën?

Nadat hij al ervaring had opgedaan in het World Endurance Championship, keerde De Vries naar de F2 terug. Waarbij hij deze en vervolgens de European Le Mans Series erbij deed. Alsof dat niet genoeg was combineerde hij zijn Mercedes F1-reserverol, met een Formule E-rit als onderdeel van het Mercedes-team.

En het was in de Formule E waar De Vries zijn eerste racetitel bij de senioren pakte. Hij werd wereldkampioen Formule E 2020-21.

Hoe brak Nyck de Vries door in de Formule 1?

Williams, Mercedes, Aston Martin, Alpine en vervolgens AlphaTauri waren allemaal Formule 1-teams waar De Vries in 2022 enige betrokkenheid bij had. Uiteindelijk werd AlphaTauri zijn werkgever in de Formule 1.

Toen Albon vanwege een blindedarmontsteking moest worden geopereerd, pleegde Williams een zeer laat telefoontjel voorafgaand aan FP3 op Monza. Dit om De Vries op te stellen voor de rest van het Italiaanse Grand Prix-weekend.

Hij zag er echter niet uit als een coureur die aan zijn eerste kwalificatiesessie of Grand Prix deelnam. In beide gevallen versloeg hij teamgenoot Nicholas Latifi, aangezien de Canadees sinds 2020 Williams-coureur is.

Dat leidde tot speculaties dat hij Latifi voor 2022 zou kunnen vervangen. Maar Helmut Marko, hoofd van het coureursprogramma van Red Bull, kwam tussenbeide om hem naar AlphaTauri te halen.

Toen waren de ogen van de wereld op hem gericht zijn terwijl hij fulltime aan de Formule 1 deelnam. En dat op 28 jarige leeftijd. Hij had de taak om de leegte op te vullen die Pierre Gasly had achtergelaten. Nadat deze de overstap maakte naar Alpen.

Samen met Verstappen was het voor het eerst sinds 2006, dat twee Nederlandse coureurs tegelijkertijd in de Formule 1 reden. Toen waren het Christijan Albers en Robert Doornbos die aan de strijd deelnamen.

Uiteindelijk reed De Vries 10 races in de Formule 1.

 

Ook interessant: