Hoe bespaar je eenvoudig op de stookkosten in huis?

De winter lijkt nog ver weg. Toch is dit al het moment om verder vooruit te kijken. Voordat je weet beginnen de temperaturen namelijk weer te dalen en nemen de stookkosten weer toe. In Nederland zijn we de afgelopen jaren flink meer gaan betalen om onze woningen warm te houden. Hoewel de prijzen nu redelijk stabiel zijn, betalen we nog altijd veel geld. Besparen op de stookkosten is dan ook een slimme manier om je vaste lasten snel omlaag te krijgen. Maar hoe bespaar je eenvoudig op de stookkosten in huis? Wat kun je doen om de komende winter minder geld kwijt te zijn? Hieronder volgen enkele snelle en eenvoudige tips.

Kijk kritisch naar de huidige beglazing

Allereerst is het goed om de huidige beglazing in huis onder de loep te nemen. In oudere woningen zien we nog regelmatig enkel glas terug. Hierdoor is er meer tocht in huis en is het ook lastiger om de temperatuur constant te houden. Veel warmte gaat verloren als de ruiten onvoldoende isoleren. In dat geval is het slim om de ruiten in huis te vervangen. Isolatieglas is misschien even een flinke investering, maar dit verdient zichzelf weer terug door de toegenomen wooncomfort en verlaging van de stookkosten.

Maak slim gebruik van raambekleding

 

Goede raambekleding legt de basis voor slim energie besparen. Niet alleen kwalitatieve en isolerende raambekleding is hierbij van belang, maar ook hoe je ermee omgaat. Door slim gebruik te maken van de raambekleding, kan je flink wat geld besparen. En dan hoef je dus zelf eigenlijk geen investering te doen.

 

Wat belangrijk is in de winter is dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van het warme zonlicht. Schijnt de zon dus – ondanks de kou – uitbundig? Open dan je gordijnen en maak dankbaar gebruik van de warmte op de ramen. Is het echter koud, winderig en schijnt de zon niet tot nauwelijks? Sluit dan de gordijnen? Zo heb je minder last van tocht en gaat er ook veel minder warmte verloren.

Kies voor een slimme thermostaat

Heb je nog geen slimme thermostaat? Dan is het slim om hier eens onderzoek naar te doen. Met zijn innovatieve functies weet de thermostaat namelijk precies wanneer er gestookt moet worden en wanneer niet. Bovendien is hiermee vaak mogelijk om de radiatoren van afstand te bedienen. Handig wanneer je op het werk bent of misschien zelfs wel op vakantie bent. Met een slimme thermostaat bespaar je eenvoudig geld en geniet je ook nog eens van meer gemak.