Wanneer is het bijhouden van kilometers handig of nodig?

We rijden stiekem aardig wat kilometers per jaar, alles bij elkaar opgeteld. Woon-werk verkeer, uitjes, zakelijke afspraken: het kan verschillende redenen hebben. Vaak doen we dit zonder erbij na te denken, maar er zijn toch situaties waarin het bijhouden van je kilometers handig of zelfs noodzakelijk is. Welke dat onder andere zijn, lees je hier.

Als ondernemer

Wanneer je ondernemer bent, is het handig om een rittenregistratie bij te houden. Dit is handig om verschillende redenen:

  • je kunt kilometers die je voor een klant rijdt, factureren;
  • wil je zakelijk gereden kilometers opvoeren als aftrekpost bij de Belastingdienst, moet je ze wel vastleggen;
  • rijd je je auto zakelijk, dan kan het zijn dat je al dan niet bijtelling moet betalen, afhankelijk van het aantal privé gereden kilometers.

Een rittenregistratie bijhouden is als ondernemer dus eigenlijk altijd een must.

Wanneer je een leaseauto hebt

Wanneer je een leaseauto rijdt, dan betaal je vaak bijtelling. Dit is een Belastingregel die verrekent dat je privé voordeel hebt van een auto van de zaak. Het wordt gezien als extra inkomen omdat he zelf geen geld kwijt bent aan de aanschaf en het onderhoud van de auto (zoals Wegenbelasting en verzekering) maar er wel profijt van hebt. Wanneer je echter minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de auto, hoef je die bijtelling niet te betalen. Daarvoor moet je wel aan kunnen tonen dat je niet meer gereden hebt, dus een ritten- of kilometerregistratie bijhouden.

Voorwaarden private lease of verzekering

Wanneer je een auto hebt met private lease, dan is het maandbedrag onder andere afhankelijk van het aantal kilometers dat je verwacht te rijden. Hetzelfde geldt vaak voor de premie van je autoverzekering wanneer je particulier een auto bezit. Ga je over deze verwachte kilometers heen, kan dat vervelende financiële verrassingen opleveren, omdat je je niet aan de voorwaarden houdt. En stiekem rijd je vaak meer dan je denkt.

Je kunt natuurlijk op de kilometerstand van je auto letten. Maar door het bijhouden van gereden kilometers, bijvoorbeeld met een rittenregistratie, heb je inzicht in hoeveel je rijdt en of je dus voortijdig al het contract aan moet passen, of minder moet gaan rijden.

Zo zie je, de kilometers bijhouden kan je vooral geld besparen of opleveren in bepaalde situaties!