Hier moet je opletten bij het kopen van een printer

Een printer thuis is prettig. Als je een concert hebt en je moet de kaartjes afgedrukt meenemen? Dan draai je die zo uit. Een mooi gedicht voor je geliefde of een belangrijk werkstuk uitprinten? Allemaal handig wanneer je ook daadwerkelijk een printer in huis hebt. En hoewel printers niet meer zo populair zijn als vroeger, alles is tenslotte een stuk meer digitaal, neemt dat niet weg dat we allemaal een printer in huis hebben. Heb jij nog geen printer maar wil je er wel eentje? In deze blog vertellen we jou waar je op moet letten bij het aanschaffen van een printer.

Wat voor model heb je nodig?

Er zijn heel veel modellen op de markt te vinden natuurlijk. Maar de belangrijkste vraag is eigenlijk: ga je voor een all-in-one-model? Waar je vroeger een scanner, printer en faxapparaat nodig had om alles te doen, kan dat tegenwoordig met één programma. Vroeger waren deze apparaten vaak erg duur, maar de afgelopen jaren is de prijs flink gedaald van deze alleskunner. Ideaal dus!

Ga je voor inkjet of laser?

Het is belangrijk dat je weet hoe vaak je straks gaat printen. Dat zal het antwoorden van deze vraag makkelijker maken. Want als je regelmatig grote documenten moet afdrukken, met veel tekst. Dan is een laserprinter een betere oplossing voor jou. Deze zijn sneller en vaak ook goedkoper wanneer je ze vaak gebruikt. Het zit ‘m hier dan vooral in het inktverbruik, denk aan instant ink. Maar je kan er ook voor kiezen om een printabonnement af te sluiten, dan hoef je nooit zonder inkt te komen zitten. Als je dus niet zo vaak print is het voordeliger om voor de inkjet-printer te gaan.

Wat ga je straks afdrukken?

Met een printer kun je natuurlijk van alles afdrukken. Denk aan teksten, maar ook steeds vaker worden er foto’s afgedrukt thuis. Als je vooral dat laatste wilt gaan doen, dan kun je ook voor een minder grotere printer gaan. Zo zijn er compacte modellen die foto’s haarscherp kunnen afdrukken. Vaak zijn deze printers ook goed te verbinden met je mobiele telefoon, zodat je door middel van een handige app snel foto’s kunt afdrukken.

Hoe wil je straks gaan connecten?

We zeiden het net al even kort, maar veel printers kun je tegenwoordig met je mobiele telefoon verbinden. Zo is het printen van een foto of een belangrijk document een fluitje van een cent. Maar de iets minder nieuwe modellen hebben deze extra functie nog niet. Wil je dit wel? Let er dan goed op bij het aanschaffen van de printer.

Wil je duurzaam printen?

Dan kun je er ook voor kiezen om een refurbished printer aan te schaffen. Deze hebben vaak (tijdelijk) op kantoren gestaan. Je hebt er ook garantie vaak op. En wil je helemaal rekening houden met het milieu (en je portemonnee)? Zorg er dan voor dat je dubbelzijdig print op duurzaam papier en de instellingen standaard op zwart wit zet. Mislukte kopietjes kun je altijd nog gebruiken als kladpapier tijdens een vergadering!