Donkere kringen onder ogen mannen - Wat is het

Donkere kringen onder ogen mannen: Wat is het?

Last Updated on: 31st mei 2024, 08:35 am

Veel mannen hebben last van donkere kringen onder de ogen. Dit probleem treft eigenlijk zowel mannen als vrouwen, maar het lijkt erop dat mannen er minder over praten. Dit is dan ook de reden dat wij hier een artikel aan wijden. Vaak is donkere kringen onder de ogen geen ernstig medisch probleem, maar toch kunnen ze van invloed zijn op iemand zijn zelfbeeld wat uiterlijk betreft. In dit artikel gaan we je vertellen wat we met donkere kringen bedoelen, vertellen we wat de oorzaken zouden kunnen zijn en gaan we je vertellen hoe je ze kunt behandelen en tot slot wat tips om ze verminderen of zelfs te voorkomen. Dit artikel is voor iedereen die geïnteresseerd is in het verschijnsel: donkere kringen onder de ogen.

Wat bedoelen we met donkere kringen onder de ogen

De donkere kringen onder de ogen die wij bedoelen zijn zoals de naam al doet vermoeden donkere verkleuringen onder de ogen.

De verkleuringen worden gekenmerkt door een donkere tint, die vaak wordt vergezeld met wallen en rimpels. De kleur kan echter wel variëren en vaak is het een combinatie. De meest voorkomende kleuren zijn: blauw, paars, bruin en geel.

Blauw Dit is eigenlijk de kleur die het meeste voorkomend bij mensen die last hebben van donkere kringen onder de ogen.
Paars Deze kleur zien we vaak bij mensen die een donkere huidskleur hebben.
Bruin Deze kleur zien we dan weer vaker bij mensen met een lichte huidskleur.
Geel Geel kan een teken zijn van onderliggend lijden, een medisch probleem met de nieren of lever.

Als je je zorgen maakt over de verkleuringen onder je ogen willen we je aanraden om contact op te nemen met je huisarts.

Oorzaken van de donkere kringen

De donkere vekleuring onder de ogen van mannen kunnen ontzettend veel oorzaken hebben. We gaan de meest voorkomende oorzaken hieronder voor je benoemen, maar wat nog wel belangrijk is om te benoemen: de oorzaak kan van man tot man verschillen en als je er niet gerust op bent, neem dan contact op met een medisch specialist.

 • Genetica

Soms komt het in families voor dat veel mensen last hebben van donkere kringen onder de ogen. Als dit in jouw familie het geval is kan het dus zijn dat de donkere kringen een erfelijke oorzaak hebben.

 • Allergieën

Als je ergens een allergische reactie op vertoont krijg je vaak last van jeuk en irritatie, ook in je ogen. Meestal gaan we dan krabben en wrijven, dit verdonkert de huid.

 • Slaapgebrek

Een gebrek aan slaap of chronische vermoeidheid kan leiden tot verwijding van de bloedvaten. Het resultaat daarvan is een verkleuring. Dit verklaard mogelijk je donkere kringen. Het kan ook komen doordat bij slaapgebrek melanine wordt aangemaakt, een pigment dat de huid zijn kleur geeft.

 • Stress

Stress kan ervoorzorgen dat de bloedcirculatie anders gaat verlopen en dit kan donkere kringen veroorzaken of verergeren.

 • Dehydratatie

Ook wel uitdroging. Hierdoor wordt de huid droger en dunner en meer doorschijnend.

 • Roken en Alcohol

Dat dit slecht voor je gezondheid is, dat weet iedereen inmiddels wel, maar het kan dus ook de oorzaak zijn van je huidproblemen. De stoffen die in alcohol en tabak zitten tasten je huid aan.

 • Schade door de zon

Te veel zon kan schadelijk zijn voor de huid. Dit geldt ook voor je gezicht. Het kan leiden tot beschadiging en daardoor krijg je verkleuring en donkere plekken onder de ogen.

 • Veroudering

Als je ouder wordt, wordt ook je huid dunner. Bloed en vetweefsel verliezen hun elasticiteit. Dit kan leiden tot het zichtbaar worden van blauwe aderen en donkere kringen.

 • Slechte voeding

Een ongezond dieet met tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, denk aan: ijzer, kan zorgen voor bloedarmoede, dit kan op zijn beurt weer donkere kringen veroorzaken.

 • Overgewicht

Door overwicht kun je een verhoogde druk in de vloedvaten krijgen, hierdoor kan het bloed meer zichtbaar worden, wat kan leiden tot donkere kringen. Ook zorgt overgewicht voor verminderde bloedcirculatie naar de ogen. Hierdoor kan de huid onder de ogen dunner worden waardoor bloedvaten er doorheen schijnen en tot slot leidt overgewicht ook nog tot een verminderde productie van collageen en elastine, wat de huid onder de ogen slap maakt. Dit kan ook leiden tot donkere kringen.

Zoals je ziet zijn er heel veel verschillende oorzaken voor de donkere kringen onder de ogen van mannen.

Hoe kun je donkere kringen onder de ogen behandelen?

De belangrijkste manier om de donkere kringen onder de ogen te behandelen is je leefstijl aanpassen.De belangrijkste manier om de donkere kringen onder de ogen te behandelen is je leefstijl aanpassen. Hieronder zullen we een paar tips met je delen over hoe je van de donkere kringen onder je ogen af kunt komen.

Tips om donkere kringen onder de ogen te voorkomen

 • Voldoende slaap

Een goede nachtrust is belangrijk. De meeste volwassen mensen hebben tussen de 7-9 uur slaap nodig. Kom je hier niet aan, dan kan het zijn dat jouw donkere kringen hierdoor komen en dan is het belangrijk om voldoende slaap per nacht te pakken.

 • Voldoende water drinken

Hydrateren is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je iedere dag minstens 2 liter water drinkt. Hiermee voorkom je dat er uitdroging plaatsvindt. Een droge en dunne huid kan namelijk een oorzaak zijn van de donkere kringen.

 • Gezond eten

Een gevarieerd voedingspatroon waar veel voedingsstoffen (waaronder ijzer) in zitten is goed voor je gezondheid en vermindert ook de kans op donkere plekken onder de ogen. Denk aan veel groente en fruit.

 • Je huid beschermen tegen de zon

Zoals bij de oorzaken besproken kan zon de huid beschadigen, om dit te voorkomen is het belangrijk om je gezicht in te smeren met een goede zonnebrandcrème. Een goede zonnebrandcrème bevat een hoge SPF.

 • Stoppen met roken en alcohol drinken

Roken zorgt voor het dunner maken van de huid. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten er doorheen kunnen schijnen en alcohol zorgt voor dehydratie (ook wel uitdroging) en dat de bloedcirculatie naar de ogen vermindert. Dit zijn beide risico’s voor het krijgen van donkere kringen onder de ogen. Ermee stoppen is dus het beste wat je kunt doen, lukt dit niet, probeer het dan in ieder geval sterk te verminderen.

 • Gebruik een hydraterende oogcrème

Het is belangrijk om je huid goed te verzorgen. Dit kun je rondom de ogen doen met een goede hydraterende oogcrème. Dit zorgt ervoor dat de huid onder de ogen soepeler wordt en dat zorgt weer voor minder uitdroging en een sterkere huid.

 

Lees verder:

Conclusie

Donkere kringen onder de ogen is dus een veelvoorkomend probleem. Ze kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Ondanks dat er meerdere factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van de donkere kringen, kan een gezonde leefstijl al veel verschil maken. Hierbij kun je denken aan voldoende water drinken, goed slapen, gevarieerd eten en stoppen met slechte gewoontes als roken of te veel alcohol drinken. Ook helpt het om jezelf te beschermen tegen de zon.

We vinden het wel belangrijk om te blijven benadrukken dat de aanpak van het behandelen van de donkere kringen onder de ogen per individu kan verschillen en dat dit ook sterk afhangt van onderliggende oorzaken en de ernst van de verkleuring. Het is dan ook altijd goed om een huisarts te raadplegen als je je toch zorgen maakt. Zij kunnen deskundig en persoonlijk advies geven.

Tot slot is het belangrijk om je ogen goed te verzorgen. Een hydraterende oogcrème kan dan ook bijdragen aan een goede conditie van de huid rondom de ogen. Het verbeteren van je leefstijl blijft echter het belangrijkste advies om de donkere kringen te verminderen of zelfs te voorkomen op de langere termijn.

We hopen dat we hiermee je vraag hebben beantwoord.