4 tips om je lichaam gezond te houden

Wil je graag wat gezonder leven? Dan kan het moeilijk zijn om te bepalen waar je het beste mee kunt beginnen. Het kan lastig zijn om opeens het roer om te gooien. Daarom is het belangrijk om niet te veel tegelijk te willen. Bouw je gezonde levensstijl stap voor stap op. Gebruik dan de 4 tips in dit artikel om je doel te bereiken!

1. Goed ontbijt

Wist je dat je ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is? Het zorgt er namelijk voor dat je spijsvertering op gang komt. Daarnaast zorgt het er natuurlijk voor dat je genoeg energie hebt om de dag te beginnen. Het is dan ook aan te raden om een vezelrijk ontbijt te kiezen. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en stimuleren ook de spijsvertering. Daarnaast verminderen ze de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en darmkanker.

2. Veel water drinken

Nog iets wat de spijsvertering bevordert: genoeg water drinken. Door veel water te drinken zorg je ervoor dat je afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Het wordt dan ook aangeraden om per dag anderhalf tot twee liter water te drinken. Het kan lastig in te schatten zijn wanneer je dit bereikt. Schaf daarom een drinkfles van een liter aan een neem je zelf voor om die per dag sowieso anderhalf of twee keer te vullen en leeg te drinken. Dan weet je in ieder geval zeker dat je voldoende water binnenkrijgt!

3. Schijf van vijf

Bij een gezonde levensstijl hoort gevarieerd eten. Door producten te nuttigen die in de schijf van vijf voorkomen zorg je ervoor dat je alle nodige voedingsmiddelen binnenkrijgt. Voorzie jezelf van een gezond eetpatroon door in ieder geval groente, fruit, volkoren producten, zuivel en genoeg drinken tot je te nemen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te eten. Veel mensen denken dat minder eten de oplossing is voor bijvoorbeeld afvallen, maar wanneer je opeens minder gaat eten zal je lichaam juist vet gaan vasthouden.

4. Lichaamsbeweging

Bij een gezonde levensstijl hoort ook voldoende lichaamsbeweging. Ga dan bij jezelf na wat je een leuke sport zou vinden om te beoefenen. Heb je een zittend beroep? Dan is het ook aan te raden om in de pauze te gaan wandelen. Het is goed voor je lichaam om iedere dag in ieder geval dertig minuten te bewegen. Als je geen liefhebber bent van sport kun je er ook voor kiezen om geregeld te gaan wandelen of fietsen.

Extra tip: preventief medisch onderzoek

Een preventief medisch onderzoek laten uitvoeren is heel waardevol. Je kunt hiermee namelijk risicofactoren en aandoeningen vroegtijdig signaleren. Er zijn dan diverse medische onderzoeken mogelijk. Een MRI scan is een radiologisch onderzoek dat altijd onderdeel is van een bodyscan. Deze onderzoeksmethode is heel effectief bij het opsporen van diverse aandoeningen. Je kunt delen van het lichaam, bijvoorbeeld met een MRI hoofd, grondig laten onderzoeken. Maar daarnaast is ook een uitgebreid cardiologisch of bloedonderzoek mogelijk. Voorkomen is beter dan genezen!