Zo onderhoud je jouw messenset

Heb je net geïnvesteerd in een spiksplinternieuw messenset? Dan wil je natuurlijk wel dat dit messenset zo lang mogelijk scherp en nieuw blijft. Wat niets is zo vervelend dan proberen te snijden met een bot mes. Niet alleen duurt het dan veel langer, de groentes of het vlees blijven minder mooi en smaakvol. Een mooi gerecht begint met scherpe messen. In deze blog vertellen we jou hoe je deze messen kunt onderhouden. Lees je mee?

Onderhoud in de keuken rijkt verder dan alleen het onderhouden van je messen. Denk aan het goed schoonhouden van het keukenblad, werken met verschillende schone snijplanken en het onderhouden van je keukenapparatuur. Maar nu focussen we ons even volledig op het onderdeel messen. Want een messenset kopen, kun je zien als het aanschaffen van goed gereedschap. Ware koks zullen hun mes zien als een verlenging van de arm. En daar wil je goed voor zorgen.

Onderhoudstip 1: was de messen met de hand af en droog ze goed af

Voor alle messen geldt, ongeacht van welk merk het mes is of wat voor een soort mes het is, was je messen met de hand af. Het liefst direct nadat je het mes hebt gebruikt. Door dit met de hand te doen hoef je niet bang te zijn dat je messen per ongeluk ergens tegenaan schuren in de vaatwasmachine waardoor er beschadiging aan het lemmet komt. Je kan hiervoor een lauwwarm sopje met een milde reiniging gebruiken. Gebruik een borstel of de zachte kant van een schuursponsje. Het belangrijkste is dat er geen etensrechten achterblijven op het mes. Want dat kan zorgen voor schimmel en roest.

Vervolgens droog je de messen goed met een schone theedoek. Het is namelijk heel belangrijk dat een mes niet nat of nog een beetje vochtig wordt weggelegd. Ook dan kan er namelijk schimmel en roest ontstaan.

Onderhoudstip 2: gebruik de juiste snijplanken

Dat een mes bot wordt is niet te voorkomen. Het is tenslotte een gebruiksvoorwerp. Maar het is wel belangrijk dat je een juiste ondergrond gebruikt. Zo kan je beter geen stenen of glazen snijplanken gebruiken, maar hout of kunststof. Nu denk je waarschijnlijk: dat klinkt logisch, maar de glazen en stenen snijplanken zijn wel te koop in de winkel. Kies liever voor een zachter materiaal, zoals bamboo of beukenhout. De hardere ondergronden zijn funest voor je messen en maken ze 100% bot. Al naar een enkele keer gebruiken.

Onderhoudstip 3: slijp je messen regelmatig

We zeiden het net al, maar messen zijn een gebruiksvoorwerp. Daarom is het belangrijk dat je ze regelmatig even slijpt. Hiervoor kun je een aanzetstaal of een messenslijper in huis halen. Door regelmatig je messen te slijpen gaan ze ook langer mee. Begin je het gevoel te krijgen dat je minder goed kunt snijden? Dan is het verstandig om de messenslijper weer erbij te pakken. Je kan er verder vanuit gaan dat een mes scherp uit de verpakking komt. Het is dus niet het eerste wat je hoeft te doen wanneer je een mes hebt aangeschaft.

Weten hoe je dit moet doen? Bekijk deze video eens!