Misschien is dit wel een term waar veel over gesproken zal worden. We zouden kunnen zeggen dat Li-Fi of lifi voor velen een alternatief is voor het snelste internet zoals vermeld op manpedia.nl. Met andere woorden, het is een nieuwe vorm van draadloze verbinding.
Internet via een gloeilamp
Het Shanghai Institute of Technical Physics werkt al enige tijd aan deze nieuwe vorm van draadloze transmissie. Met lifi kunnen alle internetdata op afstand via het licht worden verzonden. Dit vermijdt het gebruik van radiogolven oftewel wifi, dat we tot nu toe kenden.
Onderzoekers van het instituut zijn erin geslaagd om vier apparaten met elkaar te verbinden door middel van een ledlamp van één Watt. Vreemd genoeg kan de dataoverdracht tot 100 keer sneller verlopen dan wat nu met wifi gebeurt.
Wat is lifi?
Het woord lifi komt van de Engelse term Light Fidelity. Wat met deze innovatie wordt bereikt, is dat licht kan worden gebruikt om data met een hoge snelheid te verzenden en dat het wordt opgevangen door een optische router.
Het concept blijft hetzelfde als dat van nu. Maar in plaats van elektromagnetische golven zou zichtbaar licht worden gebruikt. De blootstelling aan deze golven zou dus worden verminderd.
Om even een vergelijking te maken: licht reist met ongeveer 300.000km per seconde. Kun jij je voorstellen om met zo’n snelheid te reizen?
Hoe werkt lifi?
Het enige wat er nodig is, is een speciale lamp. De lamp wordt speciaal genoemd omdat er een kleine zendantenne of een zendchip in zit. Deze chip is vergelijkbaar met de traditionele routers, die je thuis hebt staan om signalen te versturen.
Met deze chip wordt de lamp een lichtgevende router. De overdracht van informatie werkt dus alleen als de lamp aanstaat. Op zo’n manier dat de lichtgolven naar elk van de lichtontvangers zoals televisies, computers of elk ander smart huishoudelijk apparaat in huis worden gestuurd. Het is wel duidelijk dat er een goede internetverbinding nodig is, anders zou het niet mogelijk zijn om op het net te surfen.
Voor het gebruik van deze technologie hoeven er echter geen nieuwe infrastructuren aan te worden gelegd. Naar schatting zijn er al ongeveer 14 miljard gloeilampen.
Het enige wat er nodig is om ervan te kunnen genieten, is een kleine chip of een antenne in de lamp en een internetverbinding. Stel je eens voor dat je op straat bent en geen mobiel signaal hebt. Alles wat je dan zou moeten doen, is verbinding maken met één van deze punten om te genieten van wat je aan het doen bent. Zoals al eerder gezegd, is de verbinding veel sneller zodat je geen probleem zult ondervinden met bijvoorbeeld het bekijken van een film op Netflix.nl. Nooit meer van die momenten, dat je zonder signaal komt te zitten onderweg en het maar ergens zien op te laden. Hetzelfde geldt voor gamers die onderweg zijn en geen internettoegang hebben tot hun mobiele provider. Als ze op straat lopen, hebben ze altijd toegang tot games zonder dat ze naar een amusementshal hoeven te gaan.
Voor- en nadelen van lifi
De lifi-technologie staat nog wel in haar kinderschoenen, maar het is veilig om te zeggen dat het het draadloze netwerk van de toekomst zal zijn. Over enkele jaren zullen de routers, die we nu kennen, ophouden te bestaan en zal er een gezondere technologie worden ingezet.
Er zitten echter ook voor- en nadelen aan lifi waarvan men zich wel bewust moet zijn:
Eén van de voordelen is dat lifi een surfsnelheid biedt, die tot 10 keer sneller is dan die van wifi tot nu toe. De prijs zou ook veel lager zijn, dan die van een wifi-router. Li-Fi.nl heeft echter ook nadelen: het kan niet worden gebruikt als het licht uit is en je kunt geen verbinding maken met de volgende kamer omdat het niet door muren gaat.