Dit zijn de 5 belangrijkste game trends in 2024

Dit zijn de 5 belangrijkste game trends in 2024

Gaming is een fenomeen dat constant evolueert. Technologie staat nooit stil en dat maakt de komende jaren erg interessant. Hier zijn de belangrijkste trends van 2024 die je moet kennen:

Grote verbeteringen in VR-ervaringen

De verbeteringen in headsets, controllers en randapparatuur zorgen voor meer interactieve VR-ervaringen. Bijvoorbeeld functies zoals eye tracking of haptische feedback in controllers die beschikbaar zijn bij headsets zoals PlayStation VR2.

Verder zijn de speciale handschoenen van bHaptics een ander voorbeeld van technologische vooruitgang die VR nog realistischer maakt. Deze handschoenen geven spelers namelijk het gevoel dat ze een object in het echt aanraken. Hoe cool?!

Force feedback-handschoenen zoals de HaptX Gloves DK2 gaan zelfs nog verder. Volgens de HaptX-website “verplaatsen deze handschoenen fysiek de huid van de gebruiker zoals een echt object zou doen.” Deze technologie stelt spelers in staat om niet alleen het gevoel te hebben dat ze een object aanraken, maar ook om de textuur en eigenschappen ervan op een realistische manier te voelen.

Generative AI in combinatie met gamen

In 2024 zullen de gevolgen van generatieve AI ook zichtbaar worden in de game-industrie. Generatieve AI kan de ervaring van spelers transformeren door geloofwaardige personages te creëren die met spelers kunnen communiceren zonder scripts voor te lezen of door geheel nieuwe content te creëren op basis van het gedrag van de speler, gewoon door

real-time generatieve AI toe te passen tijdens het gamen.

De dynamische en responsieve aard van generatieve AI maakt gebruik van exclusieve taalmodellen waarmee spelers spontaan met elkaar kunnen communiceren. Eenvoudig gezegd hebben generatieve AI-games de mogelijkheid om content te creëren op basis van de verschillende acties van de speler, van het direct genereren van nieuwe elementen voor levels tot in-game personages die interacteren in mensachtige discussies.

In het kort: het aantal spellen waarin unieke situaties worden gecreëerd door spelers zoals jij en ik, gaat toenemen!

VR-games leidt de weg naar de metaverse

Hoewel er de afgelopen jaren veel hype was rond de metaverse, is het nog steeds hypothetisch. Het wordt voorgesteld als een groot netwerk van virtuele werelden waar mensen games kunnen spelen, socializen, werken en meer. Zo’n metaverse, althans in de vroege stadia, zal waarschijnlijk gebruik maken van een soort Virtual Reality- en Augmented

Reality-technologie en zal aan de massa worden geïntroduceerd via gaming. Dat maakt VR-games de ideale toegangspoort tot de metaverse.

VR-games zoals Rec Room, waar spelers games kunnen spelen en socializen, zijn een stap in de richting van een metaverse. In essentie is de old school game RuneScape de grondlegger van de metaverse (zonder dat dit buzzword überhaupt bestond).

Mixed Reality-ervaringen

Mixed reality verwijst naar een mix van echte en virtuele werelden die mogelijk wordt gemaakt door de passthrough-functie in VR-headsets en het is een van de belangrijkste game trends.

Het brengt namelijk de gamewereld in je woonkamer. Bijvoorbeeld, in games zoals Demoe kunnen spelers een in-game bord op een daadwerkelijke tafel plaatsen. Een ander voorbeeld is de VR-game Spatial Ops die mensen in staat stelt om met vrienden op dezelfde fysieke locatie te spelen.

Of wat dacht je van Disney’s Holotile Floor? Deze mat maakt het mogelijk om te lopen terwijl je op dezelfde plek blijft. De mogelijkheden hiermee zijn oneindig. Stel je voor: loop over het Battle Royale Eiland als Special Agent Peely én haal met gemak je 10.000 stappen per dag..

Game events op locatie met vrienden

Voor nu gebruiken we nog gewoon de controller om te lopen en te schieten in Fortnite. Het leukste is om dit natuurlijk offline met vrienden te doen. Wil jij graag een Fortnite toernooi organiseren? Er zijn genoeg aanbieders die game evenementen op locatie organiseren.