Liever niet naar een psycholoog of medicatie? Probeer neurofeedback

Last Updated on: 27th september 2022, 03:44 pm

Neurofeedback kan je helpen bij verschillende aandoeningen. Zo worden je hersenen getraind doormiddel van apparatuur in plaats van medicatie of praatsessies met je psycholoog. Lees er meer over in dit artikel. 

Bij neurofeedback wordt er gekeken naar gunstige hersenactiviteiten. Zo kunnen je hersenen beloond worden wanneer ze het goed doen. Het gekke is dat ze daar ook nog eens heel erg gevoelig voor zijn. Door dus de gunstige hersenactiviteiten te belonen kan je jouw hersenen beïnvloeden. Positief gedrag kan dan bijvoorbeeld beloond worden door geluidjes of video’s. In een echte praktijk wordt er samen met jou gekeken wat bij je past. 

Waar kan neurofeedback bij helpen?  

Nu stel jij misschien wel de vraag. Maar waar kan neurofeedback mij nu precies mee helpen? Uit onderzoek en jarenlange ervaring is gebleken dat bij allerlei psychische aandoeningen neurofeedback kan helpen. Wij zetten ze voor je op een rij: 

ADHD 

Misschien is Adhd nog wel de bekendste van alle psychische aandoeningen. In een wereld voor prikkels zijn er steeds meer kinderen, maar ook volwassenen die zich maar moeilijk kunnen concentreren. Vaak wordt er dan medicatie opgelegd. Maar neurofeedback behandeling is een goede oplossing voor hulp bij een betere concentratie. 

Depressies 

Nu we in een onzekere tijd leven zijn er ook veel mensen die hun baan verliezen. Hierdoor rekeningen niet kunnen betalen en belanden in een depressie. Het stress-systeem raakt hierdoor ontregeld en je stemming wordt minder. Dit noemen we een depressie. Neurofeedback helpt bij het activeren en verbeteren van je stemming, hierdoor kan een depressie als sneeuw voor de zon verdwijnen. 

Autisme 

In het brein van een autist werkt de wereld vaak net even anders. Prikkels komen heftiger binnen en structuur is nodig om goed te kunnen functioneren. Deze vorm van chronisch overprikkeling kan gekalmeerd worden door neurofeedback. Omdat een autist hierdoor informatie beter leert verwerken wordt ook de communicatie stukken beter. 

Burn out en stress 

We hebben het bij een depressie al even gehad over stress. Bij een burn out kan dit ook vaak de oorzaak zijn. Je hersenen zijn volledig uitgeput en er is geen ruimte meer. Om een burn out tegen te gaan of te verhelpen wordt dan ook vaak neurofeedback kan worden toegepast. Juist omdat het veel actiever werkt in de hersenen dan een gesprek met de psycholoog. 

Slaapproblemen 

Een probleem van vandaag in een wereld die altijd aan staat: slaapproblematieken. Wat doe je wanneer je niet tot rust kan komen? Veel mensen grijpen naar de medicatie. Maar dit is een tijdelijke oplossing en geen oplossing voor de lange termijn. Neurofeedback is een manier om slaapproblemen in de kern (de hersenen) aan te pakken. 

Een andere vorm van behandeling

Wij willen in deze blog niet zeggen dat je nooit meer naar de psycholoog moet gaan. Of dat medicatie nooit nodig is. Maar we willen je laten zien dat er ook een andere manier van behandelen is. De ontwikkelingen op dit gebied zijn steeds vernuftiger. Nu is er dus zelfs een behandeling direct in je hersenen mogelijk. Juist nu met lange wachtlijsten in de zorg, is dit een goede oplossing.