apartment architecture family floor

Zo vraag je een traplift via de Wmo aan

Last Updated on: 21st september 2022, 01:46 pm

Ben je van plan om een traplift aan te schaffen, omdat het steeds lastiger wordt om zelfstandig te bewegen door het huis? Houd er dan rekening mee dat je een traplift via de Wmo aan kan vragen. De Wet maatschappelijke ondersteuning heeft als doel om mensen te helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen bewegen. Ben jij benieuwd hoe de aanvraag voor een traplift via de Wmo gedaan kan worden? Lees dan hieronder verder.

Traplift aanvragen

Als je in aanmerking wil komen voor een traplift via de Wmo, zul je je moeten richten tot de gemeente. De aanvraag moet namelijk bij de gemeente waar jij woont ingediend worden bij een speciaal loket. In een gesprek kun je vervolgens toelichten wat je voor ogen hebt en samen met een medewerker van de gemeente zoeken jullie dan naar de meest geschikte oplossing. De gemeente gaat vervolgens aan de slag met je aanvraag. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat er een beslissing over jouw aanvraag is gekomen. 

Positieve beslissing

Heeft de gemeente besloten dat jij in aanmerking komt voor een traplift via de Wmo? Dat is heel fijn! Bedenk je wel dat een traplift eigendom is van de gemeente, en niet van jou. Dit betekent dat je de traplift niet zou mogen weghalen om bijvoorbeeld mee te nemen naar een eventuele nieuwe woning als je gaat verhuizen. 

Daarnaast maakt de gemeente eigenlijk alle keuzes betreffende de traplift. De gemeente gaat op zoek naar een leverancier, zoekt een traplift uit en bepaalt wanneer deze geplaatst wordt. Heb je hier zelf liever de vrije hand in? Dan kun je er ook voor kiezen om zelf een traplift aan te schaffen. 

Traplift uitzoeken

Kies je ervoor om zelf een traplift uit te zoeken? In dat geval ben jij zelf de eigenaar en kan je ermee doen wat je wil. Tijdens het uitzoeken van een traplift zul je de trapliften moeten vergelijken. Er zijn namelijk verschillende soorten trapliften op de markt te vinden. Het is belangrijk dat jij een traplift kiest die bij jouw situatie past.

Er zit verschil tussen een traplift voor een rechte trap of trap met bochten. Een traplift voor een trap met bochten zal anders ge├»nstalleerd moeten worden, waardoor de prijs over het algemeen hoger ligt.