Alles wat je moet weten over een dakkapel kopen

Last Updated on: 22nd september 2022, 12:22 pm

De gemiddelde huizenzoeker in Nederland wilt tegenwoordig groter en groener wonen. Na de corona crisis wilt men anders wonen. Een tuin bijvoorbeeld of een werkruimte is steeds belangrijker geworden. Maar het is niet per definitie nodig om voor extra woonruimte te verhuizen, want je kunt ook extra vierkante meters in je huidige woning creëren. Dit kan bijvoorbeeld door een aanbouw, uitbouw of het aanschaffen van een dakkapel. Een dakkapel brengt bovendien ook andere voordelen met zich mee, zoals meer licht en een waardestijging van je woning. Ben jij al langer geïnteresseerd in een dakkapel kopen? Lees dan verder, want wij hebben een overzicht gemaakt van alles wat je moet weten over een dakkapel. 

Kosten

Een dakkapel komt in verschillende soorten en afmetingen. Het is mogelijk om een dakkapel van kunststof of van hout aan te schaffen. De kosten van een kunststof dakkapel zijn lager. Deze is al verkrijgbaar vanaf €6.500. De kosten van een houten dakkapel zijn vanaf €8.500, dus dit is aanzienlijk hoger. Bovendien is het mogelijk om een dakkapel aan te schaffen die van tevoren in een fabriek in elkaar gezet is of een dakkapel die in stukken wordt geleverd. Een dakkapel die na de productie in elkaar gezet is, wordt ook wel een prefab dakkapel genoemd. Een prefab dakkapel is goedkoper dan een traditionele dakkapel. Dit geldt zowel voor een dakkapel van hout als van kunststof. Een polyester dakkapel is verkrijgbaar vanaf €7.000 en alleen mogelijk als prefab. Alle bovengenoemde kosten zijn de gemiddelde kosten van een dakkapel met een standaard afmeting van 150 x 250 cm. Hoe groter de dakkapel, hoe hoger het kostenplaatje. 

Uitstraling

Zoals al eerder genoemd is de dakkapel in verschillende materialen verkrijgbaar. Dit bepaalt ook de uitstraling van jouw dakkapel. Een dakkapel van kunststof is gunstig in prijs en onderhoudsarm. Desalniettemin geeft de duurdere dakkapel van hout eventueel een meer authentieke uitstraling. Een houten dakkapel is makkelijk bewerkbaar, maar eist wel meer onderhoud. Een dakkapel van kunststof is bovendien ook in vele kleuren te verkrijgen en tegenwoordig zelfs in een houtlook. De jaarlijkse onderhoud van dit materiaal is minder. Een dakkapel van polyester heeft geen houten basisconstructie nodig. Bovendien heeft deze een hoge isolatiewaarde en is ook onderhoudsarm net als een dakkapel van kunststof.

Informatie

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een dakkapel is het verstandig om jezelf van tevoren goed hierover te informeren. Lees daarom van tevoren de recensies en ervaringen van anderen die een dakkapel hebben aangeschaft. Iemand anders is je namelijk al wel eens voor geweest, dus je kunt net zo makkelijk van degene leren. Dit geeft je meer inzichten in de voor- en nadelen van de verschillende materialen. Vervolgens kun je een offerte aanvragen en verschillende prijzen met elkaar vergelijken. Het is bovendien belangrijk om op keurmerken te letten als je een dakkapel laat plaatsen door een specialist. Als laatst is het belangrijk om je goed te laten informeren over de isolatiewaarde van de dakkapel. Een goed geïsoleerde dakkapel is belangrijk voor verkoeling in de zomer en het vasthouden van warmte in de winter. Bovendien is het een duurzame optie en goed voor de portemonnee wat betreft je jaarlijkse energierekening. Een echte win-win dus!