Bosch KIOX review: Fietscomputer voor sportieve e-bikes

Last Updated on: 26th juli 2023, 06:49 am

Bosch heeft ons voorgesteld aan het nieuwe KIOX-display, ontworpen voor gebruik in de sportieve e-bike sector. Maar wat is de kwaliteit van de Bosch Kiox fietscomputer? Laten we eens nader kijken naar het display en de mogelijkheden ervan.

Details van de Bosch KIOX fietscomputer

De Bosch KIOX fietscomputer heeft een 1,9-inch transmissief kleurendisplay (TFT). Hij weegt slechts 60 gram en heeft een krasbestendig Gorilla Glass oppervlak. De computer wordt bevestigd met behulp van een magnetische houder, waardoor hij gemakkelijk te verwijderen en te bevestigen is. Daarnaast is er een hoofd- en lichtschakelaar op de boordcomputer, een offset bedieningstoets op de afstandsbediening en een knop aan de voorzijde gemonteerd. Met een micro-USB-poort kunt u externe apparaten opladen met een maximale laadstroom van 1Ah. Bovendien is hij waterbestendig.

Eerste indruk van de KIOX

De standaardversie van het 1,9-inch transmissieve kleurenscherm bevindt zich centraal boven het stuur, eronder. Het wordt beveiligd met twee magneten met behulp van een schelphouder.

Dit biedt een duidelijk voordeel in vergelijking met het vorige Intuvia-display, dat vastzat met behulp van een railsysteem. Wanneer er aanzienlijke kracht wordt uitgeoefend, bijvoorbeeld bij een val, heeft het KIOX-display in de magnetische houder de neiging om los te komen zonder dat het verbindingsmechanisme beschadigd raakt. Bovendien blijft het KIOX-display stevig in de houder zitten, zelfs tijdens ritten met sterke trillingen.

De leesbaarheid is uitstekend, dankzij het scherpe contrast tussen de zwarte achtergrond, witte cijfers en kleurgecodeerde aanvullende informatie.

De helderheid van het display past zich automatisch aan naar de voorkeur van de gebruiker, en het krasbestendige Gorilla Glass minimaliseert de contactpunten met de omgeving.

Bediening van de KIOX – Eenvoudig en intuïtief

Bosch KIOX review: Fietscomputer voor sportieve e-bikesDe nieuwe afstandsbediening, traditioneel geplaatst aan het uiteinde van het stuur en bediend met de duim, is gebruiksvriendelijk. De tastbare feedback van de knoppen is veel beter dan die van de Purion en Intuvia, waardoor het merkbaar is. De knoppen omhoog/omlaag, links/rechts en de knop om geselecteerde menu-items te bevestigen, helpen je snel te navigeren. Het wisselen tussen individuele menu’s verloopt ook naadloos, zonder vertraging. Aan de voorkant van de afstandsbediening bevindt zich een knop voor de walk-assist functie. Wanneer deze wordt ingedrukt, verschijnt er op het display een tijdsvenster om de walk-assist te activeren.

Display en draadloze verbindingen

Het display zelf heeft twee knoppen, één voor het aan- en uitzetten van het e-bike systeem en één voor het bedienen van de verlichting. Aan de onderkant van de voorzijde is er een discreet klepje dat toegang biedt tot de micro-USB-poort. Met een capaciteit van maximaal 1Ah, biedt deze poort een handige stroomuitvoer. Het is een waardevolle functie, vooral voor het opladen van essentiële apparaten zoals mobiele telefoons en navigatiesystemen.

Evenals zijn grotere tegenhanger, de NYON, beschikt de KIOX ook over Bluetooth-connectiviteit. Dit biedt talloze mogelijkheden, waaronder de integratie van een borstband voor het meten van uw hartslag.

De Bosch KIOX kan moeiteloos worden gekoppeld aan het E-bike portaal, waardoor u toegang heeft tot een breed scala aan functies:

  • Uw smartphone verbinden voor extra functionaliteit
  • Gedetailleerde ritten bijhouden voor nauwkeurige analyse
  • Gebruikmaken van de Bluetooth-functionaliteit voor diverse toepassingen
  • Navigeren met gemak en precisie
  • En nog veel meer, waardoor uw fietservaring naar een hoger niveau wordt getild.

Conclusie van de Bosch Kiox e-bike fietscomputer

Over het algemeen maakt het KIOX-display een uitstekende indruk vanwege zijn hoge praktische waarde. Het is moeiteloos om af te lezen en te hanteren, en met de integratie van online connectiviteit voorziet het in alle behoeften van een actieve elektrische fietsliefhebber. Het schakelen tussen menu-items gaat snel, omdat er vrijwel geen vertraging is. Dit maakt het gebruik van een e-bike computer plezierig!

Als u problemen heeft met uw e-bike display, bekijk dan deze informatieve link voor redenen waarom uw display niet werkt.

Op zoek naar een fietscomputer voor uw racefiets? Bekijk dan ook eens ons artikel over de Garmin Edge 840.