bespaar je echt geld met een elektrische auto?

Bespaart elektrisch rijden echt op de kosten voor je auto?

Steeds meer autofabrikanten produceren elektrische auto’s. Voor het milieu is het dan ook haast noodzakelijk, want één van de grootste veroorzakers van een teveel aan CO2 uitstoot is de auto. Door over te gaan op elektrisch rijden is de verwachting dat we de klimaatveranderingen kunnen vertragen of misschien wel tegengaan. Maar dan moet het voor de automobilist ook wel aantrekkelijk genoeg zijn om elektrisch te rijden. Het aantal volledig elektrische auto’s in Nederland is met 60% gestegen ten opzichte van vorig, meldt het CBS. Een belangrijke vraag is dus of elektrisch rijden echt bespaart op de kosten voor je auto. Die vraag beantwoorden we voor je in dit artikel!

 

Een elektrische auto is duurder in de aanschaf

Veel automobilisten vinden elektrisch rijden interessant omdat ze verwachten te kunnen besparen op de kosten voor hun auto. Elektrisch rijden wordt dan ook steeds populairder en websites als elektrischeauto.nl houden alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Maar om te kunnen bepalen of elektrisch rijden echt kosten bespaart moet je meerdere aspecten onderzoeken. Zo is het al duurder om een elektrische auto aan te schaffen. Je moet niet vergeten dit mee te nemen in de berekening. Wel is de verwachting dat deze prijzen verder zullen dalen en uiteindelijk vergelijkbaar worden met ‘reguliere’ auto’s.

 

Een elektrische auto is voordeliger in gebruik

Het voordeel van een elektrische auto is dat hij goedkoper is in het gebruik. Dit moet je uiteraard ook meenemen in je kostenberekening, want het kan de duurdere aanschafprijs nog wel eens opheffen. De energiekosten van een elektrische auto zijn lager dan die van een reguliere en een elektrische auto heeft lagere onderhoudskosten. Er zitten namelijk minder bewegende onderdelen in een elektrische auto, wat betekent dat er minder onderdelen zijn waarbij sprake is van slijtage. Daarnaast profiteren eigenaren van elektrische auto’s van fiscale voordelen.

 

Elektrische auto’s worden steeds goedkoper

We noemden het al even: elektrische auto’s zijn nu misschien nog duurder in aanschaf, maar dit verandert langzaam maar zeker. Dat elektrische auto’s op dit moment nog duurder zijn in aanschaf komt vooral vanwege het feit dat ze nog niet zo massaal geproduceerd worden als reguliere auto’s. Maar dit gaat steeds meer gebeuren. Daarnaast is het zo dat batterijen de laatste jaren steeds goedkoper, maar ook beter worden. In de toekomst zouden elektrische auto’s daardoor nog wel eens goedkoper én beter kunnen zijn dan reguliere brandstofauto’s.

 

Een elektrische auto hoeft minder vaak naar de garage

Zoals we al zeiden zijn er in een elektrische auto minder onderdelen die kunnen slijten. Daardoor hoef je ook minder geld opzij te zetten voor het onderhoud van de auto. Enige ding is dat de banden als enige onderdeel juist sneller zullen slijten vanwege het hoge motorkoppel en het forse gewicht van een elektrische auto.

Mocht je overwegen om een nieuwe auto aan te schaffen en daarbij te kiezen voor een elektrische variant, dan is het altijd fijn als je een auto hebt die je kunt inleveren zodat je daar nog geld voor krijgt. Mensen met een auto die rijp is voor de sloop hebben die hoop vaak al laten varen, maar dat is onterecht. Je kunt je sloopauto verkopen aan partijen die hierin gespecialiseerd zijn. Er is dus altijd een mogelijkheid om geld te besparen op een nieuwe auto! Of elektrisch rijden goedkoper is hangt altijd af van de situatie, maar je hebt kunnen lezen dat het zomaar zou kunnen!