5 tips om een goede indruk te maken tijdens een date

Foto van cottonbro via Pexels

We weten allemaal hoe belangrijk een eerste indruk is. Of je nu op sollicitatiegesprek gaat, de schoonouders voor het eerst ontmoet of een eerste date hebt: je wilt een positieve indruk maken op de persoon tegenover je. Die kennismaking is namelijk ontzettend belangrijk. Bij een slechte eerste indruk kun je namelijk al snel een baan, een vriendschap, een unieke kans of een potentiële partner mislopen. Maar hoe zorg je ervoor dat de eerste kennismaking positief verloopt? Wij geven 5 tips om een goede indruk te maken tijdens een date.

  1. Wees goed verzorgd 

Het lijkt misschien oppervlakkig, maar de eerste indruk die iemand van jou krijgt, is grotendeels bepaald door hoe jij je presenteert. Het eerste wat men ziet, is je kleding en je uiterlijke verzorging. Hier kun je dus flinke punten mee scoren of juist punten mee verliezen. Zorg ervoor dat je er goed verzorgd uitziet op de eerste date. Je hoeft daarbij jouw persoonlijke stijl absoluut niet te verloochenen. Jouw stijl geeft namelijk ook een inkijkje in jouw karakter en interesses. Zorg er echter wel voor dat de kleding goed past en schoon en netjes is. Draag accessoires die de outfit complimenteren en een statement maken, zoals een horloge van https://www.chrono24.nl/tagheuer/index.htm. Het is bovendien belangrijk om er zelf goed verzorgd uit te zien. Neem een douche voor de date, trim je baard en verzorg je nagels. Het zijn al deze kleine details waar jouw date oog voor heeft tijdens het afspraakje.

  1. Wees je bewust van lichaamstaal

Wist je dat een groot deel van onze communicatie non-verbaal is? We communiceren niet alleen met anderen door middel van gesprekken, maar we geven ook een boodschap af met onze gebaren, gezichtsuitdrukkingen en onze lichaamstaal. Hier kunnen mensen, bewust of onbewust, een heleboel aan aflezen. Wees je hier dus bewust van tijdens de date. Denk aan jouw houding bij een eerste kennismaking: sta met een rechte rug en kom zelfverzekerd over. Geef een goede glimlach, en eventueel een stevige hand, bij de kennismaking en maak voldoende oogcontact. Al deze kleine non-verbale cues geven de boodschap af dat je zelfverzekerd en oprecht geïnteresseerd bent.

  1. Toon interesse

Voor veel mensen is het een enorme afknapper als iemand tijdens een date alleen over zichzelf praat. Toch gebeurt dit nog vrij regelmatig. Maar nu je dit weet, kun je hier actief aan werken. Toon interesse in jouw date en stel oprechte vragen. Luister naar het antwoord en houd het gesprek zo op natuurlijke wijze gaande. Er is niets mis met zo af en toe iets delen over jezelf, maar zorg voor een goede balans in het gesprek. Dat maakt niet alleen op de date zelf een goede indruk, maar jouw date gaat ook naar huis met het gevoel echt gehoord te zijn.

  1. Wees toegankelijk

Het doel van een eerste date is om elkaar beter te leren kennen. Dat gaat erg moeilijk als jij je gesloten en afwezig opstelt. Zelfs als je van nature niet echt open bent, is het belangrijk om tijdens een date je beste beentje voor te zetten. Mensen vinden het aantrekkelijk als de persoon waarmee ze op date zijn toegankelijk en open is. Wees dus niet bang om iets over jezelf te vertellen en persoonlijke anekdotes te delen. Het maakt je juist menselijk en benaderbaar. Bovendien kun je je meer open opstellen door complimenten te geven en oprechte interesse en dankbaarheid te tonen. Het is belangrijk dat jouw date voelt dat je open en oprecht bent. 

  1. Wees vriendelijk voor het personeel

Of je nu tijdens de date naar een restaurant gaat of naar de bioscoop gaat: zorg ervoor dat je je fatsoenlijk gedraagt tegenover iedereen. Jouw date let namelijk niet alleen op hoe je tijdens het afspraakje bent, maar ook op hoe je bent in interactie met anderen. Het zegt veel over een persoon als hij onbeschoft is naar de ober of de bioscoopmedewerker toe. Er is dan een grote kans dat er geen tweede date zal plaatsvinden.