NFT voor beginners: dit moet je weten

Wie zich verdiept in de wereld van investeringen, op moderne financiën, zal vast wel eens de term ‘NFT’ langs hebben horen komen. NFT’s is een ontzettend snelgroeiende soort token, wat de laatste jaren in een bizar tempo razend populair is geworden. Benieuwd wat NFT’s precies inhouden, waar ze vandaan komen en wat je moet doen om ze beter te kunnen begrijpen? Lees dan gauw verder.

NFT uitgelegd

Allereerst: waar staat NFT eigenlijk voor? NFT is een afkorting voor non-fungible token. Als het gaat om economie, dan betekent ‘fungible’ dat iets vervangbaar is of verwisseld kan worden door een duplicaat. De NFT is niet één bepaalde markt, maar kan op veel verschillende gebieden worden toegepast. Om een voorbeeld te geven: de NFT wordt veel gebruikt in kunst. De NFT is dan niet het kunstwerk zelf, maar het goed dat de eigenaar het eigendom van een bepaald kunstwerk geeft.

yellow and black spiral light

Het proces van NFT

Als een NFT wordt geüpload en in die zin dus wordt geactiveerd, krijgt het een plaatsje op de blockchain van Ethereum (ook wel Ether genaamd). De blockchain is de verzamelnaam voor alle transacties bij elkaar. Ethereum is, op Bitcoin na, de meest populaire vorm van cryptocurrency. Op het moment dat een NFT geüpload is en een plaats heeft op de blockchain, is de NFT een eigendomsbewijs op het web, of het internet. De NFT heeft een asymmetrisch sleutel. Eigenlijk is NFT een manier om iets of iemand eigenaar te maken van een digitaal object. Dat kan van alles zijn, van een kunstwerk tot aan een tweet (echt waar!).

Bijzondere dingen aan NFT’s

Iets wat je misschien nog niet wist, maar wat wel het geval is: NFT’s zijn onverwoestbaar. Ze kunnen niet worden bewerkt op de blockchain, nog kunnen ze worden verwijderd. Daarnaast zijn ze ook ondeelbaar: ze kunnen niet opgedeeld worden in kleinere stukjes (wat bijvoorbeeld met de Bitcoin wel kan). Je kunt dus wel één NFT in je bezit ebben, maar niet een derde, of een vierde NFT. De markt van NFT begon ooit in 2012, toen men ging experimenteren met gekleurde munten. Dit werden de eerste NFT’s, en al snel groeide het succes.