Alles dat je moet weten voordat het WK voetbal 2022 begint

Over een aantal weken is het zo ver, dan begint in Qatar het WK voetbal 2022. Wie zijn de kanshebbers, wanneer worden de wedstrijden gespeeld en wat mogen we verwachten van het Nederlands Elftal?

WK voetbal 2022

Toen het WK voetbal 2022 werd toegewezen aan Qatar was eigenlijk al direct duidelijk dat het in de zomer te heet zou zijn om te voetballen. In de zomer lopen de temperaturen in het oliestaatje met gemak op tot vijftig graden! Ook in november en december is het er alles behalve koud. De temperatuur ten tijde van het WK bedraagt een zomerse 20 tot 29 graden.

Daar merken de voetballers overigens tijdens de wedstrijden nauwelijks. De stadions zijn namelijk uitgerust met airconditioning. Daardoor is het tijdens de wedstrijden een behaaglijke constante temperatuur.

Competities stilgelegd

Omdat het WK voetbal 2022 in november en december gespeeld wordt, worden de wedstrijden in een zo kort mogelijke tijd gespeeld. Alle Europese clubcompetities moeten immers worden stilgelegd om ruimte te maken voor het wereldkampioenschap.

Zo ligt de Eredivisie vanaf zondag 13 november vrij tot en met 6 januari 2023 stil. De UEFA plant de wedstrijden uit de groepsfase van de Champions League, Europa League en Europa Conference League in een recordtempo in september en oktober in, zodat men in 2023 zoals normaal aan de knock-out fase kan beginnen. Dat betekent een druk programma voor de clubs die Europees voetbal spelen.

Televisietijden

Een kort WK voetbal 2022 betekent meer wedstrijden op één dag. Dat betekent voor de voetballers minder rust tussen de wedstrijden. Gastland Qatar en Ecuador trappen op zondag 20 november af voor de openingswedstrijden. Op maandag 21 november staan er drie wedstrijden op de planning. Vanaf dinsdag 22 november staan er maar liefst vier wedstrijden op één dag op de agenda. De speeltijden van de eerste twee speeldagen zijn 11.00u, 14.00u, 17.00u en 20.00u. De derde groepswedstrijd spelen alle vier de landen tegelijkertijd. Als voetballiefhebber kun je dus de hele dag voetbal kijken. Hopelijk heb je nog wat vrije dagen staan.

Nederlands Elftal

Het Nederlands Elftal is ingedeeld in poule A met Qatar, Ecuador en Senegal. Oranje speelt op om maandag 21 november 11.00u eerst tegen regerend Afrikaans kampioen Senegal, vervolgens op vrijdag 25 november om 17.00u tegen Ecuador en tot slot op dinsdag 29 november om 16.00u tegen Qatar.
Daarna mag Nederland zich hoogstwaarschijnlijk op gaan maken voor de achtste finale tegen de winnaar of de nummer 2 van poule B. Als Nederland groepswinnaar wordt speelt het op zaterdag 3 december om 18.00u tegen de nummer 2 van poule B. Wordt Nederland tweede in de groep, dan treedt het op zondag 4 december om 20.00u aan tegen de winnaar van poule B.

Favorieten

Hoe zeer we er ook op hopen, wereldkampioen gaat het team van Louis van Gaal hoogstwaarschijnlijk niet worden. De bookmakers die odds uitschrijven op de statistische kans op een wereldtitel geeft Nederland ongeveer 5% om wereldkampioen te worden. Oranje behoort, in tegenstelling tot Frankrijk en Brazilië, niet tot de favorieten om het WK voetbal 2022 te winnen.