3 redenen voor haaruitval bij mannen

Last Updated on: 31st juli 2023, 10:18 am

De nachtmerrie van veel mannen… kaal worden. Je kan er uiteindelijk niet veel aan doen, het is vooral genetisch bepaald. Maar er zijn wel redenen waarom het eerder gebeurt, of sneller gaat dan je het liefst zou willen. En ja, er zijn dingen tegen te doen. Wat goede zelfzorg en goede producten gebruiken brengt je al een heel eind op weg. Onderschat ook niet het belang van een gezonde levensstijl.

Stress

De oorzaak van ontzettend veel fysieke problemen die mensen lijken te hebben. Stress. En hoe verminder je stress? Hoe weet je waar het door komt? Het is een ingewikkeld probleem. Maar het is wetenschappelijk bewezen dat stress zorgt voor haaruitval en grijzend haar. Ook fysieke stress kan zorgen voor haaruitval. Denk hierbij aan medicatie, hoge koorts, infecties of alcoholmisbruik. Sport en meditatie zorgt al voor een heel stuk minder stress. Ook veel fruit, groenten, noten en vis eten kan een ongelofelijke impact hebben op de gezondheid van je huid, haar en nagels. Het is dus heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Ondanks dat het genetisch bepaald is, moet je zelfzorg niet onderschatten. De juiste vitamines en mineralen kunnen helpen bij haaruitval door stress. Merken als Kerastase gebruiken, die zich specialiseren in bepaalde haarproblemen (in plaats van goedkope producten van de drogist) is ook iets om te overwegen.

Pleksgewijze kaalheid

Alopecia areata is een ziekte van de haarwortels. Waar de haarwortels zijn aangetast, kunnen zich ronde of ovale plekken bevinden. De haren eromheen zullen normale haargroei tonen, maar op die plekken zal niks groeien. Dit fenomeen zie je ook wel eens in de baardgroei. Veel mannen hebben er last van. Maar vrouwen kunnen hier ook last van hebben. Uit een recent onderzoek blijkt dat 1,7% van de populatie er last van heeft. Hier kan je helaas weinig aan doen, en geen enkele therapie is nog bewezen effectief.

Verlittekeningen

Verlittekening kan ook een oorzaak zijn van haaruitval bij mannen. Het is een hoofdhuidaandoening waarbij de haarfollikels beschadigd zijn. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan schimmelinfecties. Als de haaruitval eenmaal is begonnen kan je dat haar niet meer teruggroeien. Het is dus belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Er zijn hier gelukkig wel oplossingen voor. Zoals plaatselijke ontstekingsremmers.

Andere oorzaken…

Natuurlijk zijn er andere oorzaken. Bijvoorbeeld roken. Er is wetenschappelijk bewezen dat roken zorgt voor een slechte doorbloeding en dit kan zorgen voor haaruitval. Ook zijn er bepaalde ziektes die ervoor zorgen dat je je haar verliest. Het belangrijkste element hierin is dat je lichaam niet genoeg voedingsmiddelen opneemt. Dus ook een slecht dieet kan zorgen voor haarverlies. Nu is er ook haarverlies dat komt door slechte shampoo waardoor de hoofdhuid geïrriteerd raakt en je haar zwakker wordt. Er zijn speciale lijnen voor mannen met haarverlies. Je brengt het aan op de hoofdhuid voor aanzienlijke verdichting en verdikking van de haargroei. Er zitten namelijk ingrediënten als Biotine in, in hoge dosering. Twee op de drie gebruikers vinden dat hun haar dikker is geworden en 80% vindt dat het haar sterker is geworden en je weer mooie kapsels kunt gaan proberen.