Zo word je topfit zonder de deur uit te gaan

Nu het weer slechter wordt en de temperatuur flink daalt, wil je niet meer voor alles de deur uit hoeven. Boodschappen kun je bestellen, vrienden komen wel naar jouw huis. En sporten dan? Vergeet stinkende sportscholen of regenachtige bootcamps. Jij wordt nu topfit vanuit je eigen huis. Hoe? Wij geven je tips.

Je woning ombouwen tot een sportschool is ideaal. Zeker wanneer je bijvoorbeeld de zolder leeg hebt staan. Schaf voor jouw eigen persoonlijke sportschool een aantal fitnessapparaten en attributen aan die het sporten straks makkelijk maakt. Denk bijvoorbeeld aan een halterbank, loopband, roeimachine, crosstrainer of een hometrainer. Er is op de markt een groot aanbod aan fitnessapparatuur te vinden. En ze zijn in verschillende prijsklassen te vinden natuurlijk. Onderzoek daarom eerst welke apparaten erbij jou passen. Als je ervaring in een sportschool hebt, weet je waarschijnlijk wel welke apparaten je het vaakst gebruikt tijdens een work-out.

Hoe creëer je de beste sportomgeving thuis?

Met de juiste apparaten en attributen is er een breed scala aan oefeningen en houdingen die je kunt doen om topfit te worden. Alleen thuis sporten vergt natuurlijk wel iets meer van je. Er is ten slotte geen sportinstructeur die jou motiveert om tot het gaat je te gaan. Dus houd rekening met de volgende punten:

  • Doe altijd een goede warming up, denk bijvoorbeeld aan jumping jacks, touwtjespringen of ren de trap een paar keer op en af.
  • Kies niet alleen oefening die je prettig vindt om te doen. Je training moet voorbij de comfort zone gaan.
  • Never skip a leg day. Oftewel: vergeet geen spiergroep, anders raak je uit balans.
  • Op het internet vind je heel veel schema’s en oefeningen die je makkelijk thuis kunt doen. Verdiep je daar dus zeker in.
  • Plan je workouts. Thuis sporten vergt meer discipline dan wanneer je daadwerkelijk naar een sportschool gaat.

Light versie

Lijkt het aanschaffen van sportapparaten jou voor nu een te grote investering? Je kan natuurlijk ook beginnen met wat basiselementen. Schaf een goed matje aan en trek dan je sportkleding aan. Zonder gewichten en apparaten kun je al een hele hoop doen. Denk aan squats voor je benen en billen, planken voor de buikspieren of lunges voor je benen. Op deze manier kun je rustig jouw thuissportschool langzaam uitbreiden met fitnessapparatuur.