Zo til je jouw bouwkunsten naar een hoger niveau

In de jaren 2020 en 2021 is er meer thuis geklust dan ooit. Dat komt vooral omdat de meeste mensen een stuk meer thuis waren dan normaal, wat mede veroorzaakt werd door alle lockdowns. Op het moment dat je meer thuis bent, zie je ook allerlei zaken die alles kunnen, wat iemands handen kan doen laten kriebelen. Als je regelmatig aan het (ver)bouwen bent maar merkt dat nog niet alles van een leien dakje gaat, dan zou je misschien wat tips kunnen gebruiken om je kluskunsten naar een hoger niveau te tillen.

Een bouwplanning maken

Een goede bouw vereist ook een goede organisatie. Daarom is een bouwplanning ontzettend belangrijk, waarin je je schema zo concreet mogelijk uiteenzet. Dit schema is ook ontzettend belangrijk om te weten welke materialen je nodig hebt voor welk moment. Sommige materialen kun je prefab laten bezorgen, maar soms is het handiger om zelf materialen op te halen. Het is echter wel belangrijk om ook na te denken over transport. Je zou een busje of aanhanger kunnen huren wanneer sommige materialen niet in jouw auto passen.

Verduurzaming

Als je je huis duurzamer wil maken, dan kun je dat gemakkelijk zelf doen. Mits je de juiste tips toepast, natuurlijk. Je huis verduurzamen kun je gelijk heel groots aanpakken, maar we zouden je willen adviseren om klein te beginnen. Als je kleine aanpassingen wil maken, kun je energie en water besparen. Als je huis nog niet geïsoleerd is, zou je er ook voor kunnen kiezen om dit eerst aan te pakken. \al is dit vanzelfsprekend wel een grotere investering.

Schutting plaatsen

Als je in de tuin gaat werken met hout, dan werk je met andere materialen dan wanneer je binnenhuis werkt met klusmaterialen. Het is belangrijk hier rekening mee te houden zodat je niet voor onverwachtse verassingen komt te staan. Denk bijvoorbeeld aan paalhouders of puntpaalhouders voor de montage van verschillende houtstructuren zoals een schutting of houten palen. Een (punt)paalhouder sla je in de grond, en vervolgens bevestig je een houten paal aan de huls van deze (punt)paalhouder. Waarom de toevoeging van zo’n (punt)paalhouder zo belangrijk is voor elke klusser die zijn amateurkunsten naar een hoger niveau wil tillen? Doordat het houten materiaal niet direct in aanraking komt met de vochtige ondergrond, kun je veel langer doen met jouw bevestigde constructie.

person holding black and green power tool

Een slim huis

Tegenwoordig is de technologie zo ver ontwikkeld dat er allerlei moderne en ‘slimme’ opties zijn voor in huis. Je huis slimmer maken zorgt voor meer comfort en gemak (wist je dat je je verlichting en gordijnen op afstand kunt bedienen, bijvoorbeeld door één klik in een app?), maar maakt je huis ook zuiniger met energie. Daarnaast wordt je huis ook nog eens een stuk toegankelijker én veiliger door alle nieuwe moderne mogelijkheden.

Kleine klusjes

Als je een beginnende klusser bent, is het verstandig om klein te beginnen met de klusjes. Zo zou je bijvoorbeeld een regenton kunnen plaatsen in de tuin. Zelfs mensen met twee linkerhanden zouden dit moeten kunnen. Online kun je hier gemakkelijk een stappenplan voor vinden.