Wat zijn de regels voor airsoft wapens in Nederland?

Nederland is een land van de regeltjes en vooral op gebied van wapens is ons landje vrij strikt. Om een airsoft wapen te hebben moet je je aan een aantal regels houden. Wij vertellen in dit artikel wat je moet weten voordat je een airsoft wapen aanschaft.

Omdat een airsoft wapen best gevaarlijk kan zijn is er in Nederland een vereniging voor opgericht. Dit is de NABV, oftewel de Nederlandse airsoft sportbond. Deze hebben heldere regels opgesteld rondom het houden en aanschaffen van een airsoft wapen. Zo staat vooral veiligheid centraal en daarnaast dat de sport is opgericht als gezelschapsspel. Om het dus gezellig te houden zijn deze regels belangrijk.

Regels rondom airsoft in Nederland

Om ervoor te zorgen dat je niet dagelijks met je airsoft wapen rondreist zijn er regels voor het houden van een airsoftgun of luchtbuks in je auto. Zo’n balletjespistool kan namelijk levensecht lijken. In verkeerde handen dus geen gevaarlijk speeltje. Ook zijn er regels voor het gebruik van een airsoft wapen tijdens een wedstrijd. Als laatste zijn er gecertificeerde verenigingen waar je een airsoft wapen mag gebruiken. Hierbuiten is het in Nederland praktisch verboden.

Een airsoft wapen onderweg, mag dat?

Ja er zijn een aantal uitzonderingen waarop jij een wapen mee mag nemen in de auto. Zo mag je een airsoft wapen meenemen wanneer je naar een evenement gaat of terugkomt van een evenement. Ook wanneer je van of naar een erkende handelaar gaat mag je hem in je auto vervoeren. Als laatste mag je hem van en naar de grens meenemen als je naar bijvoorbeeld een handelaar of een evenement gaat in het buitenland. Hiervoor is het natuurlijk wel goed om te kijken naar re regels in het land dat jij gaat bezoeken. Hier een klein overzichtje wanneer jij een airsoft wapen mee mag nemen tijdens het reizen:

  • Van en naar een evenement
  • Richting of terug van een erkende handelaar
  • Over de grens wanneer je naar een evenement of handelaar gaat

Een tip is wel dat wanneer jij gaat reizen met een airsoft wapen het slim is om te kiezen voor vak waarin jij hem kan opbergen. Leg hem dus niet open in het dashboard of op een stoel neer. Andere weggebruikers kunnen hiervan schrikken en de politie inseinen. Het scheelt dus een hoop tramalant wanneer jij je wapen in een koffer achter in de auto legt.

Hoe moet ik een airsoft wapen gebruiken tijdens een spel?

Om zo veilig mogelijk met een airsoft wapen in de weer te zijn tijdens een evenement of spel is het goed om je te houden aan een aantal voorgeschreven veiligheidsregels. Deze regels zijn opgesteld door de NABV en zijn er om het altijd plezierig te houden.

Richt je wapen altijd naar beneden of weg van anderen.

Deze regel is vooral belangrijk wanneer jij in een zogenoemde ‘’safety zone’’ bent. Dit is een gebied waarin niet wordt geschoten. Zo kan je nooit per ongeluk iemand raken. Ook wanneer je wapen niet geladen is doe je dit. Je moet er dus vanuit gaan dat je wapen altijd geladen is wanneer jij hem in je hand hebt.

Vinger van de trekker als je niet wil schieten

Omdat het kan zijn dat je weleens per ongeluk een trekker over kan halen is deze regel gemaakt. Zo weet je zeker dat je niet ineens de trekker overhaalt. Dit doe je ook in een spel of evenement.

Draag goedgekeurde oogbescherming

De laatste regel tijdens een spel is het dragen van geldige oogbescherming. Dit zal dus een bril zijn. Denk hierbij aan een soort bril die je draagt bij het afsteken van vuurwerk. Allemaal om ervoor te zorgen dat jij geen ‘’blijvend’’ letsel oploopt.

Officiële airsoft verenigingen in Nederland

Omdat airsoft een enorm populair spel is geworden en er dus regels zijn voor het houden van een airsoft wapen zijn er verschillende verenigingen. Via deze verenigingen worden er evenementen georganiseerd die legaal zijn om aan mee te doen. Zo kan jij je inschrijven bij een vereniging en zelfs een team vormen als jij meerdere vrienden hebt die het ook willen gaan spelen. In plaats van op zaterdag naar de voetbal, ga jij met vrienden lekker schieten en rammen door de bossen. Hoe tof is dat?