Zo reinig je jouw gehoorapparaat: Tips en Tricks

Slecht horen is iets wat in alle lagen van de samenleving voorkomt. Jong of oud: iedereen kan er last van hebben van een slecht hoorvermogen. Gelukkig zijn de gehoorapparaten anno 2019 bijna onzichtbaar en kan iedereen zonder dat het opvalt hun gehoor verbeteren. Toch is een hoortoestel niet helemaal moeiteloos. Voor de duurzaamheid van het apparaat is het belangrijk dat je het je je hoortoestel goed onderhoud. De onderstaande tips en tricks vertellen je wat je wel moet doen, maar ook wat je vooral niet moet doen.

 

Frequent reinigen

Reinig het hoorstukje van je gehoorapparaat minimaal een keer per week. Dit voorkomt verstoppingen en daarnaast is het regelmatig schoonmaken ook belangrijk voor de hygiëne. De kans op ontstekingen neemt namelijk toe wanneer je het hoorstukje niet regelmatig even schoonmaak. Merk je nou dat je hoorstukje sneller vies wordt? Kies er dan voor om het hoorstukje wat vaker in de week schoon te maken.

 

De filter

Alle gehoorapparaten zijn voorzien van filters. Zowel de CIC-modellen als de AHO-modellen hebben een filter die oorsmeer tegenhoudt. Zo komt het oorsmeer niet in de luidspreker van je hoortoestel en ervaar je geen ongemakken. Wanneer de filter vol raakt, houdt hij minder goed oorsmeer tegen en gaat het oorsmeer in het toestel zitten. Voorkom dit door de filter regelmatig te laten checken en te vervangen indien nodig.

 

Slangetje

Bij de AHO hoortoestellen wordt het geluid vanaf het hoortoestel naar de gehoorgang gebracht door een flexibel slangetje. Dit slangetje moet flexibel blijven, maar kan soms hard worden temperatuurwisselingen en huidzuur. Wanneer dit gebeurt is het slangetje toe aan vervaging!

 

Pas op met water

Over het algemeen zijn hoortoestellen tegenwoordig waterdicht, maar vocht blijft risicovol voor je gehoortoestel. Denk hierbij ook aan vocht van buitenaf; bijvoorbeeld een regenbui. Door je hoortoestel in een de droogdoos te leggen, wordt het vocht in het toestel verdampt en is er geen blijvende schade voor je gehoorapparaat.

 

Vervanging

Net zoals brillen zijn gehoorapparaten ook op zijn tijd toe aan vervanging. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg websites waar je je op je gemak kan oriënteren voor een nieuw hoortoestel, zoals de Hoortoestellen van Oogvoororen.nl. Het is belangrijk om van te voren dus ook goed te kijken of je de hoortoestellen gemakkelijk schoont kunt houden. Ook moet je even goed vragen wat de hoorwinkel meegeeft aan schoonmaak materiaal. Vaak zit het bij een verzekeringspakketje in. Daarnaast is het altijd goed om de prijzen van hoortoestellen te vergelijken, want zo duur hoeft het niet meer te zijn.