Zo onderhoud je een houten zwembad

Last Updated on: 16th december 2022, 03:54 pm

Heb je een houten zwembad in de tuin staan? Dan wil je ervoor zorgen dat je deze zo goed mogelijk onderhoudt. Het zwembad is iedere dag blootgesteld aan een groot aantal factoren, waardoor schade en vuil snel voorkomen. Om de levensduur van het zwembad te verlengen, moet je dus de juiste onderhoudswerkzaamheden uitvoeren en hier ook juiste hulpmiddelen voor gebruiken. Maar hoe zorg je dan voor het juiste onderhoud? En welke benodigdheden mogen niet ontbreken tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden? Onderstaande informatie zorgt ervoor dat je de levensduur van jouw zwembad aanzienlijk verlengt en er op ieder moment van kunt genieten.

De beschermlaag voor het hout aanbrengen

Als je een houten zwembad hebt, moet je het hout goed in de gaten houden. Ondanks dat het hout geïmpregneerd is, kan het namelijk zijn dat de weersinvloeden schade aanbrengen aan het oppervlak. Zo zal water bijvoorbeeld voor houtrot kunnen zorgen als de beschermlaag er niet meer op zit. Door regelmatig een nieuwe laag aan te brengen, voorkom je dat je de houten delen moet vervangen. Ook kun je de kleur van het hout hiermee aanpassen, zodat je het zwembad geheel aan de buitenruimte aan kunt passen. Het zal in ieder geval de levensduur van jouw zwembad aanzienlijk verlengen als je de verflaag aanbrengt die deze nodig heeft.

Een zwembadrobot voor de schoonmaak van water

Een andere klus die regelmatig uitgevoerd moet worden, is het schoonhouden van het water. Je wilt namelijk niet steeds het water vervangen. Je kunt hiervoor een zwembadrobot aanschaffen. Deze robot gaat over de bodem van het zwembad, zodat het meeste vuil weg blijft. In sommige gevallen moet je zelf nog een aantal blaadjes weghalen om het zwembad helemaal schoon te houden. De zwembadrobot zal het zware werk echter doen, zodat je er vrijwel geen omkijken meer naar hebt. Je hoeft het zwembad niet meer leeg te laten lopen en bespaart jezelf veel kosten op de waterrekening die je ieder jaar krijgt.

Een aangename temperatuur bij het water krijgen

Als je het zwembad het gehele jaar wilt gebruiken wil je ook dat het water van goede temperatuur is. Een aangename temperatuur het gehele jaar behouden is echter niet makkelijk. Je moet daarom kijken naar hulpmiddelen die het water verwarmen, zonder dat je hier een enorme energierekening voor krijgt. Mensen kiezen hierbij bijvoorbeeld voor zonnecollectoren of warmtepompen. Deze energie wek je zelf op, waardoor je geen hoge jaarrekening hoeft te verwachten bij de energieleverancier. Zelfs in de wintermaanden heb je het zwembad tot jouw beschikking en hoef je geen grote temperatuurverschillen te merken. Uiteraard kun je het water altijd extra opwarmen als je dit nodig vindt en kun je het water bijvullen tot de gewenste hoogte.