Zakelijke of private lease, wat is het beste voor zzp’ers?

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp’er)? Dan is het goed denkbaar dat je regelmatig bij klanten langsgaat. In dat geval is het handig om een auto van de zaak aan te schaffen. Wanneer je net begonnen bent, beschik je misschien nog niet over de financiële middelen om een auto te kopen. Gelukkig kun je als zzp’er ook een auto leasen. In deze tekst lees je of je als zzp’er beter voor zakelijke of private lease kunt kiezen.

Verschil tussen zakelijke lease en private lease

De meeste zzp’ers die een auto voor hun bedrijf willen leasen, denken al snel aan zakelijke lease. Dit is niet gek, want je gebruikt het voertuig immers voor zakelijke doeleinden. Wanneer je voor deze leasevorm kiest, kun je te maken krijgen met bijtelling. Dit is het geval als je per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt met de auto. Kun je aantonen dat je hieronder blijft? Dan geldt de bijtelling niet. Groot voordeel van zakelijke lease is dat bepaalde kosten aftrekbaar zijn. Dit geldt voor de btw, maar ook voor andere gemaakte kosten met betrekking tot de auto. Hierdoor draag je uiteindelijk minder inkomstenbelasting af.

Ondanks dat je een auto voornamelijk voor jouw bedrijf gebruikt, is een auto leasen privé ook mogelijk als je zzp’er bent. Het grote voordeel van private lease is dat jij je geen zorgen hoeft te maken over bijtelling. Nadeel van deze leasevorm is wel dat de btw niet aftrekbaar is. Hier staat tegenover dat je per zakelijk gereden kilometer 19 cent van de winst van jouw bedrijf af mag trekken. Tot slot levert private lease je een BKR-registratie op, iets wat bij zakelijke lease niet het geval is. 

Voordelen van leasen voor zzp’ers

Nu je weet wat de verschillen zijn tussen een zakelijke en private lease auto, kun je bepalen wat voor jou de beste leasevorm is. Twijfel je nog of je überhaupt voor lease moet kiezen? Lees dan vooral verder. Hieronder hebben wij namelijk de voordelen van leasen voor zzp’ers op een rijtje gezet. Het maakt niet uit of je voor zakelijke of private lease kiest, want de voordelen gelden voor beide leasevormen.

1. Je betaalt een vast bedrag per maand, waardoor je geen grote investering hoeft te doen. Er blijft zo geld beschikbaar om te investeren in jouw bedrijf. Extra bijkomstigheid is dat leasen je helpt bij het budgetteren. Je weet namelijk precies hoeveel een leaseauto je per maand kost.
2. Vrijwel alle kosten zijn bij de leaseprijs inbegrepen. Bij de meeste leasemaatschappijen betaal je alleen zelf de brandstof en boetes.
3. Je loopt geen economisch risico op bijvoorbeeld waardevermindering van de auto. Het voertuig blijft namelijk eigendom van de leasemaatschappij. Aan het einde van de looptijd lever je de auto dus weer bij deze partij in.