Wat is Intermittent Fasting en wat zijn de gezondheidsvoordelen? Is het geschikt voor jou?

Last Updated on: 23rd december 2022, 01:11 pm

Intermittent fasting is een steeds populairder wordende dieettrend die aan populariteit wint in de gezondheids- en welzijnswereld. Zoals de naam al zegt, is intermitterend vasten een eetpatroon waarbij perioden van voedselconsumptie worden afgewisseld met perioden van onthouding van voedsel. Voorstanders van intermittent fasting wijzen op de mogelijke voordelen voor de gezondheid, waaronder gewichtsverlies, een betere gezondheid van het hart en een verminderd risico op ziekten. Maar is intermitterend vasten geschikt voor jou? Voordat je besluit het te proberen, is het belangrijk om te begrijpen wat intermitterend vasten is en wat het voor je gezondheid kan betekenen.

Definitie van Intermittent Fasting

Intermitterend vasten is een eetpatroon waarbij iemand wisselt tussen perioden van vasten en voeden. Wat betekent dat precies? Als mensen vasten, onthouden ze zich gedurende een bepaalde periode van voedsel. Je hebt een bepaald eet raam waarin je wel mag eten, en de rest van de dag ben je aan het vasten. In het eet raam mag je gewoon eten zoals je normaal zou doen, maar zodra het eet raam gesloten is stop je met eten.

Potentiële gezondheidsvoordelen van intermittent fasting

Verbeterde hartgezondheid – Studies tonen aan dat intermittent fasting je risico op hartziekten kan verminderen en je kan helpen je cholesterol te verlagen. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat wanneer je eet, je lichaam bepaalde chemicaliën produceert – zoals cholesterol en bepaalde vetten – die je cholesterol kunnen doen stijgen. Als je vast, maakt je lichaam minder van deze chemicaliën aan, zodat je cholesterol kan dalen. 

Verminderde ontsteking – Ontsteking is een van de belangrijkste factoren bij het ontstaan van ziekten als kanker, hartziekten en andere chronische aandoeningen. Intermittent fasting kan ontstekingen in je lichaam verminderen en je helpen veel van deze ziekten te voorkomen.

Verbeterde hersenfunctie – Studies tonen aan dat intermitterend vasten je geheugen, aandachtsspanne en vermogen om informatie te verwerken kan verbeteren. Het kan zelfs de snelheid waarmee je ouder wordt vertragen.

Gewichtsverlies – Intermittent fasting kan leiden tot gewichtsverlies, maar het is niet precies duidelijk waarom. Sommige onderzoekers geloven dat vasten ervoor zorgt dat je lichaam vet verbrandt, terwijl anderen geloven dat het kan leiden tot een verminderde eetlust. 

Is Intermittent Fasting geschikt voor jou?

Intermittent fasting kan voor veel mensen een goede keuze zijn. Het heeft weinig nadelen, en het kan je helpen je gezondheid op vele manieren te verbeteren. Het is echter belangrijk op te merken dat het niet voor iedereen geschikt is. Als je een stofwisselings ziekte hebt zoals diabetes, dan kan het zijn dat intermittent fasting niet voor jou geschikt is.