Zo maak je je tuin winterklaar

De zomer van 2021 is in Nederland een beetje tegengevallen. Veel regen, weinig zon en warmte: het lijkt wel alsof het al herfst is! Aangezien de echte herfst om de hoek staat en de winter daarna snel volgt, is het een goed idee om alvast voorbereidingen te treffen in de tuin! Vergeleken met de zomer, zijn er in de koudere maanden namelijk enkele dingen die je moet doen om je tuin in topconditie te houden! Denk aan verzorging van de planten, het opbergen van spullen en eventuele aankoop van meubels die goed tegen regen en kou kunnen! Het spreekt natuurlijk voor zich dat je je meubels zo lang mogelijk in goeie staat wilt kunnen gebruiken! Waar je dit soort meubels kan vinden en waar je nog meer op moet letten tijdens het winterklaar maken van je tuin, vertellen wij je hier!

Meubels

Niet alle meubels en materialen zijn geschikt om tijdens de koude wintermaanden in de tuin of op het balkon te laten staan. Door de verschillen in temperatuur, het vocht en de wind kunnen de materialen waar de meubels van zijn gemaakt beschadigen, kapot gaan of lelijk worden. Mocht je bijvoorbeeld tuinbankjes of een tuinstoel in je tuin of balkon hebben staan, zorg dan dat je deze tips opvolgt iedere winter.

Zet je meubels binnen

Zet je tuinmeubels binnen wanneer mogelijk. Een schuur, garage of andere overkapping zorgt ervoor dat de elementen minder schade zullen aanbrengen aan je meubels. Als ze in een afgesloten ruimte staan, zorg dan wel dat er genoeg lucht bij de meubels komt, anders kunnen deze eventueel gaan schimmelen.

Behandel je meubels

Behandel je houten tuinmeubels met een laagje beits, speciaal geschikt voor tuinmeubels. Hierdoor worden ze minder snel grijs en behouden ze dus langer hun houtkleur. Ook zorgt het ervoor dat de meubels minder snel vies worden en ze zijn beschermd tegen waterschade. Beits, olie of andere middelen zijn vaak te koop bij meubelzaken, tuincentra of online.

Dek je meubels af

Afdekken van je meubels. Je kunt, wanneer je bijvoorbeeld geen beschikking hebt tot een schuur of garage, kiezen om een hoes of zeil over je meubels te leggen wanneer je deze niet gebruikt. Vaak verkopen de plekken waar de meubels vandaan komen ook bijpassende hoezen, maar om geld te besparen kun je ook iets zelf in elkaar knutselen. Zorg er dan wel voor dat de hoes goed vast zit en er dus niet kan afwaaien. Zorg ook dat het water er goed af kan lopen. Water en vocht kan vaak onder het zeil komen en de meubels aantasten. Leg om deze reden ook altijd je tuinkussens binnen en niet onder het zeil! De enige uitzondering op deze regel wordt uiteraard gemaakt voor zogenaamde all-weather kussens. Deze kunnen in principe wel gewoon buiten blijven liggen.

Extra tips

Naast meubels zijn ook planten vaak niet goed bestand tegen temperatuurswisselingen, gebrek aan daglicht en harde wind. Zorg daarom ook dat je deze goed voorbereid. Snoei de uitgebloeide planten, knip de hagen strak en hard het blad van je gazon. Maai ook je gras, zorg dat er geen water staat in potten en bakken en verplaats enkele planten eventueel naar een overdekt deel van je tuin.

Met al deze tips zal je tuin hopelijk de wintermaanden goed doorkomen en kun je in het voorjaar weer genieten van je buitenruimte!