Zo kun je Trespa Platen schilderen: tips

Trespa heeft de naam dat het moeilijk te schilderen is. Dat komt omdat het materiaal waarmee de buitenkant bewerkt is, ondoordringbaar is. Maar wat doe je dan als de platen er verweerd uit beginnen te zien of je ze echt in een andere kleur wil hebben? Gelukkig is schilderen niet onmogelijk en met onderstaande tips moet het zeker lukken!

1. Goed voorbehandelen

Trespa heet ook wel High Pressure Laminate en bestaat uit geperste houtvezels met daaroverheen een harde toplaag van fenolhars. Dit maakt een trespa plaat ontzettend duurzaam maar om het te kunnen schilderen is een goede voorbehandeling een must. Zorg allereerst voor een stofvrije en vetvrije ondergrond, bijvoorbeeld door de platen af te stoffen en daarna af te nemen met St. Marc allesreiniger of ammoniak.

Vervolgens moet een trespa plaat goed geschuurd worden. Zorg ervoor dat je ook de diepere groeven meeneemt, dan hecht de verf straks beter. Na het schuren maak je de platen nog een keer stof- en vetvrij.

2. Gebruik een primer

Met alleen schuren ben je er nog niet, om een trespa plaat goed te kunnen schilderen is het nodig om deze verder voor te behandelen met een primer. Gebruik hiervoor een primer voor moeilijke oppervlakten of kunststof. Het is belangrijk dat je een sterke primer gebruikt die de toplaag goed weet aan te pakken. Als de primer niet sterk genoeg is zal deze niet hechten en dan wordt het eindresultaat niet mooi.

Als de primer is opgedroogd schuur je de plaat vervolgens nog eens op met een fijn schuurpapier, bijvoorbeeld korrel 240.

3. Schilderen met juiste verf en materiaal

Trespa kun je het beste schilderen met een roller en niet met een kwast. Met een roller krijg je een egaler resultaat.

Ga je trespa buiten schilderen, dan is een verf op alkydbasis het meest geschikt. Deze verf is gemakkelijk te verwerken omdat het niet zo snel droogt en je dus nog tijd hebt om foutjes te corrigeren. Ook is het beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

Voor binnen is een acrylverf (of acrylaatverf) beter geschikt, doordat deze verf op wasterbasis is heb je dan ook geen last van nare luchtjes.