Waarom wijn ook een echt mannendrankje is

Wie zegt dat wijn meer iets is voor vrouwen dan voor mannen heeft het goed mis. Wijnboeren, sommeliers, wijnmakers, keldermeesters. Het zijn toch vaak mannen. En ondanks dat sommige mannen toch liever aan het bier gaan en de wijn overlaten aan de vrouwen, is het toch handig om je iets meer in wijn te verdiepen. Kun je nog indruk maken tijdens een volgende borrel of diner.

Keuzestress

Wijn kopen kan lastig zijn. Of je nu een fles wil bestellen in een restaurant of zelf op zoek gaat in een winkel. De keuze is vaak enorm en dan slaat de twijfel toe. Gelukkig kun je in een restaurant altijd nog de ober of sommelier om hulp vragen. Of je gaat voor een wijnarrangement. Dan hoef je helemaal niet te kiezen. In de winkel kun je het altijd de verkoper vragen, maar online is het wellicht nog handiger. Daar kun je vaak al een uitgebreide profnotitie bij de wijn vinden, net als informatie over het gebied en het wijnhuis. Als je dat dan nog even oplepelt bij het inschenken van de wijn, maak je gelijk een goede indruk.

Frankrijk

Vraag vooraf aan het gezelschap dat je ontvangt van welke wijnen ze houden. Ze hoeven niet gelijk met merken en namen van wijnhuizen te strooien. Vraag vooral naar hun smaak. Als ze zeggen doe maar iets uit Frankrijk, weet je nog niets. Franse rode wijn kopen is namelijk een erg brede opdracht in je zoektocht naar een wijn. Elk wijngebied heeft zijn eigen wijnen en stijlen. Willen de gasten fris wit, dan kun je op zoek gaan naar een Sauvignon Blanc uit de Loire. Willen meer floraal en meer aroma, kijk dan naar Elzas wijnen. Krachtig rood is te vinden in de Rhône en Bordeaux. En die mooie bleke rosé wijnen in de Provence. Is je budget kleiner. Kies dan een wijn uit de appellation Pays d’Oc. Dat is een prima kwaliteitsgebied, maar met over het algemeen goedkopere wijnen. De keuze in druivenrassen is enorm, dus er is voor ieder wat wils te vinden.

Wijnpakketten

Het is altijd handig om je gasten verschillende wijnen aan te kunnen bieden. Ga daarom eens voor een wijnpakket. Online zijn er veel van dit soort pakketten te vinden van vier, zes, acht of zelfs meer wijnen. Het kan dan gaan om een mix van wijnen uit een bepaald gebied, een bepaald land of juist allemaal verschillende wijnen van een druivenras. Leuk om te proberen en je wijn horizon te vergroten. Door meer te proeven leer je wijn meer waarderen en ontwikkel je jouw smaak.