Zo kies je goede werkkleding voor in de bouw

Werkkleding in de bouw moet goede bescherming bieden. Het moet tegen een stootje kunnen, comfortabel zijn, te dragen zijn in verschillende weersomstandigheden en de juiste bewegingsvrijheid geven: een behoorlijke lijst. Waar let je nou op bij het kiezen van de juiste kleding voor in de bouw?

Voorkom transpiratie

In de bouw wordt er vaak hard en inspannend gewerkt. Zweten tijdens werk is daarom een veel voorkomend en vervelend probleem. Om dit te minimaliseren kun je een aantal dingen doen:

  • Draag verschillende laagjes. Door lagen over elkaar te dragen, kun je makkelijk zelf de temperatuur reguleren. Wordt het te warm? Trek dan een aantal lagen uit? Is het toch weer wat frisser? Pak er dan weer een vest bij. Zorg er daarom voor dat er altijd een goed fleecevest of trui bij de werkkleding zit.
  • Goede werkkleding bouwvakker bestaat uit waterafstotend en vochtafdrijvende stoffen. De waterafstotende laag zorgt ervoor dat er geen vocht van buitenaf op het lichaam komt. Als er gewerkt moet worden in een regenbui is dat geen probleem. De bouwvakkers zullen niet nat worden en lekker warm blijven. De vochtafdrijvende stof zorgt ervoor dat de transpiratie op een goede manier wordt afgevoerd. Niks zo vervelend als een bezweet kledingstuk waar je nog de hele dag in moet lopen.

De juiste werkbroek

De werkbroek moet aan veel eisen voldoen. Hij moet niet alleen lekker zitten, maar ook tegen een stootje kunnen. Tijdens het werken komt het vaak voor dat je op je knieën zit of een stootje te verduren krijgt. In dat geval is het belangrijk dat de werkbroek lang meegaat en niet na enkele keren dragen al stukgaat.

Daarnaast moet een werkbroek ook functioneel zijn. Er moet voldoende opbergruimte in de broek zitten. Zo kunnen kleine gereedschap en benodigdheden eenvoudig opgeborgen worden. Dankzij de zakken blijven de handen vrij en kan je veilig werken. Als je vaak in het donker werkzaam bent, kan het ook belangrijk zijn om een opvallende werkbroek uit te kiezen. Er bestaan werkbroeken die reflecteren in het donker, zodat je zichtbaar bent voor je omgeving.

Wettelijke normering

Tijdens het uitzoeken van geschikte werkkleding moet er ook rekening gehouden worden met de wettelijke normering. Bouwkleding moet namelijk vaak aan regels voldoen. Dit verschilt wel per bouwplaats. Normering zijn belangrijk omdat ze de veiligheid van de werknemers garanderen. Hier onder staat een lijstje met een aantal normeringen.

  • Vuurbestendigheid
  • Waterbestendigheid
  • Bescherming tegen koude temperaturen
  • Hoge zichtbaarheid
  • Kleding die beschermt tegen het lassen

Het verschilt dus erg per bouwplaats wat voor soort kleding geschikt is. Houdt hier rekening mee bij het kiezen!