Zelf een boek uitgeven: dit komt erbij kijken

Last Updated on: 24th november 2019, 09:34 pm

Ben je al jaren aan het werk aan je manuscript, maar wil geen uitgever het aannemen? Neem het heft in eigen hand en publiceer het zelf.

Lage kosten

Om zo veel mogelijk winst uit je eigen boek te halen moet je ervoor zorgen dat de kosten zo laag mogelijk liggen. Dan kan je makkelijk voor elkaar krijgen. Het schrijven van het boek zelf heeft een computer met Word nodig en een heleboel inspiratie en schrijftalent. Wanneer je je boek ongeveer af hebt kan je aan de slag gaan met Indesign voor het uiterlijk van je boek. Indesign is een programma van Adobe, waarvoor je genoeg gratis tutorials kan vinden over hoe je het moet gebruiken en wat de mooiste lay-outs oplevert.

Boek drukken

Het drukken van een boek gebeurt natuurlijk altijd in een drukkerij, die samenwerkt met de uitgeverij. Nu je die niet hebt zal je op zoek moeten naar een drukkerij die mooi en professioneel jouw boek kan drukken. Gelukkig is een boek drukken niet meer het moeilijkste gedeelte van dit hele proces. Self publishing is de afgelopen jaren flink gegroeid en er zijn bedrijven waarbij je zelf een boek kan laten bedrukken. Je kan zelf kiezen wat voor kaft, grootte en papier je wil hebben voor je boek en voila. Zij drukken het voor je.

Promotie

Nu je een boek hebt en deze is gedrukt, is het tijd voor het deel wat je niet helemaal zelf in de hand hebt. De promotie van het boek. Zonder lezers, geen verkoop en dat is wat we nou juist zo graag willen. Het promoten van je boek kan je zelf doen of je kan er iemand voor inhuren. Je bent al bezig met self publishing, de promotie moet zo ook wel lukken. Hoe dan ook, tegenwoordig kan je het beste inzetten op social media. Zorg ervoor dat mensen over jou en je boek weten. Je moet reclame te zien krijgen en zet je kennissenkring in voor de face-to-face marketing. Ook kan het organiseren van een lezing een leuke avond opleveren en kan mensen al snel warm krijgen voor de auteur en het boek.