Welke autoverzekering past het beste bij jou en jouw auto?

In Nederland is het verplicht om een verzekering af te sluiten als je een auto hebt. Mocht je dan een ongeval veroorzaken, dan krijgt de tegenpartij in ieder geval de kosten vergoed. Maar er zijn nog legio andere dingen die je mee kunt verzekeren. Hoe kies je nu de beste autoverzekering uit die écht bij jou en jouw auto past?

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Dit is helaas maar al te waar. Dus ook al denk jij dat je de beste bestuurder bent die Nederland rijk is, dan nog kan het ook jou overkomen. En zelfs de meeste kleine botsingen kunnen behoorlijk wat schade met zich meebrengen, daarom is het belangrijk dat je minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) hebt. Hiermee is schade bij de tegenpartij in ieder geval gedekt.

Beperkt of volledig casco

Vervolgens kun je bij een autoverzekering afsluiten kiezen om schade aan je eigen auto ook te verzekeren. Voor nieuwe auto’s wordt meestal volledig casco gekozen, dit noemen we ook wel all-risk en vergoed in principe alle schade, ook als het houw eigen schuld is.

Bij beperkt casco, ook wel WA+ genoemd, ben je verzekerd voor zaken die met je auto kunnen gebeuren buiten je eigen schuld om, zoals diefstal, inbraak of schade door storm. Het zit dus tussen WA en volledig casco in en wordt aangeraden bij auto’s ouder dan 6 jaar totdat ze ongeveer 10 jaar zijn.

Ongevalleninzittendenverzekering

Naast de auto is het ook aan te raden om een verzekering voor inzittenden af te sluiten. Deze verzekering vergoed kosten of biedt een schadevergoeding als er iets met jou of je passagiers gebeurt in de auto. Vaak zijn deze kosten namelijk niet (allemaal) verzekerd in een ziektekostenverzekering, vooral niet als het een gevalletje ‘eigen schuld’ is. Je hoopt natuurlijk vooral deze verzekering nooit nodig te hebben, maar voor de kosten moet je het zeker niet laten, deze zijn relatief laag.

Aanvullende modules

Dit was de basis, dan kun je vervolgens nog kiezen voor extra modules. Zit je veel op de weg, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor pechhulp via je verzekering. Met een rechtsbijstandverzekering heb je recht op juridische hulp in het geval dat je in een conflict belandt dat te maken heeft met verkeer en auto.

No-claim beschermer. Een autoverzekering wordt goedkoper naarmate je langer schadevrij rijdt. Dit wordt no-claim korting genoemd. Na een schade val je terug in schadevrije jaren en betaal je dus meer. Je kunt je bij de meeste verzekeraars hiertegen beschermen door maandelijks een klein bedrag meer te betalen. Wat je nuttig vindt, ligt vooral aan jou (en misschien een beetje aan je rijgedrag!).