Elektrisch varen: wat zijn de voor- en nadelen

Veel mensen vinden het heerlijk om tijd op het water door te brengen. Zeker wanneer ze een eigen boot hebben. Tegenwoordig kun je er ook voor kiezen om je boot elektrisch te varen. Beter voor het milieu en je kunt je ook nog eens stil vervoeren. Benieuwd wat de voor- en nadelen zijn van elektrisch varen? Lees dan gauw verder!

De voordelen

Het varen is stiller

Bij het varen met een elektrische boot produceer je amper geluid. Dit kan fijn zijn voor jezelf, je gasten op de boot en je omgeving. En mocht je door mooie natuur varen met mooie dieren erbij, dan verstoor je deze dus niet en heb je meer kans dat ene bijzondere vogeltje te zien.

Je voelt geen klimaatschaamte

Doordat je geen uitstoot uitstoot in een elektrische boot hoef je je niet schuldig te voelen over alle afvalstoffen die vrijkomen bij een vaarritje met jouw boot. Je vaart met een elektrische boot hartstikke ‘schoon’. Daarnaast heb je ook geen last van de stank die bij uitstoot kan vrijkomen.

Het vergt minder onderhoud

Een elektrische motor vergt een stuk minder onderhoud dan een niet-elektrische motor. De elektrische motoren van nu zijn compact, relatief eenvoudig en hebben minder ‘bewegende’ componenten dan een verbrandingsmotor. Extra pluspunt: olie verversen hoeft niet!

De nadelen

Minder actieradius, meer opladen

Een elektrische motor heeft echter wel het nadeel dat je er minder lang mee kunt varen dan met een ‘normale’ motor. Hij moet meer opgeladen worden en kan minder afstanden aan. Dit is vooral een belangrijk punt voor een consoleboot, want zeilboten hebben bijvoorbeeld vaak een ‘extra’ motor, maar kunnen zich met de zeilen alsnog varend voortbewegen.

Duurder

Hoewel je (economisch gezien) wel bespaart op tanken en onderhoud, is de aanschaf van een elektrische motor wel duurder dan die van een verbrandingsmotor. Dat komt omdat je ook accu’s en opladers moet aanschaffen bij de koop van een elektrische motor.

Je bent afhankelijk van oplaadpunten

Helaas kun je niet zomaar een jerrycan met benzine meenemen om je tank weer vol te gooien: je bent met een elektrische motor echt afhankelijk van oplaadpunten. Het ligt echt aan de regio of er veel oplaadpunten in de buurt en je moet geluk hebben dat je niet midden op het water stilvalt: dan kun je écht geen kant op.