Neem een scan om erachter te komen hoe gezond je echt bent

Het is heel verstandig om soms een algemene scan te doen bij de huisarts om erachter te komen hoe het is met je fysieke gezondheid. Dokters adviseren om dit minstens één keer per jaar te doen. Maar in plaats van allerlei testen te moeten doorlopen en zowel bloed moet prikken als je hartslag te meten, kun je er ook voor kiezen om een total body scan te ondergaan. Wat dat precies is, lees je in dit artikel.

Een total bodyscan

In principe zorgt een total bodyscan ervoor dat je je lijf van top tot teen kunt laten checken. Je wordt hierbij onderzocht op tumors, cystes en ontstekingen. Daarnaast kunnen medici ook kijken naar je bloedvaten. Ook je schedel en hersenen worden met een total bodyscan onderzocht. Daarnaast wordt er ook gekeken of je longen nog in gezonde staat zijn. Het wordt zeker aangeraden om een total bodyscan te doen wanneer je meer kans loopt op sommige ziektes. Denk dan aan ouderen of mensen met overgewicht, of mensen die regelmatig drugs gebruiken (veel drinken of roken bijvoorbeeld).

Is een total bodyscan iets voor jou?

Je moet een total bodyscan niet zien als iets wat je om de zoveel maanden kunt doen om zeker te weten wat je nog gezond bent. Voor een scan wordt er eerst een intakegesprek afgenomen om te bespreken wat er precies onderzocht mocht worden. Vervolgens worden er MRI– en CT-scans gemaakt. In een MRI-scan worden er foto’s gemaakt van doorsneden van het lichaam. Hiermee kun je de hartspier, de kleppen of grote slagaderen goed in beeld brengen. Een CT-scan is een röntgenapparaat wat steeds foto’s maakt vanuit verschillende perspectieven, zodat er uiteindelijk een 3D-beeld ontstaat.

De voordelen

Het grootste voordeel van een total bodyscan is dat je precies weet hoe het ervoor staat met je gezondheid. Het kan zorgen eventueel geruststellen. Je hebt ook het voordeel dat eventuele ziektes al in een vroeg stadium gesignaleerd kunnen worden, of je juist hoort op welke ziektes je een risico loopt. Zo kun je bewust gezondere keuzes gaan implementeren in je leven, zodat je de kans op het daadwerkelijk krijgen van deze ziekte vermindert.